Wiosna to czas na odświeżenie przepisów. W sklepach można już kupić wiele młodych warzyw, w tym młoda kapustę. Zamiast jednak podawać ją jako dodatek do obiadu, można przygotować obiad na jednej patelni łączą kapustę z ulubionym dodatkiem Polaków. Na ten pyszny pomysł wpadł Tomek Strzelczyk i w prosty sposób przygotował obiad, który może stać się hitem tego sezonu.
Kotlety schabowe duszone w młodej kapuście
Jeśli zazwyczaj podawałeś młodą kapustę zasmażaną do kotleta, teraz podaj kotlet na kapuście. Na jednej patelni zrobisz całe drugie danie. Tak przygotowane mięso wychodzi miękkie, soczyste i przesiąknięte delikatnym aromatem koperku i słodyczą młodej kapusty.
Jak napisał sam Tomek Strzelczyk:
Prosty, domowy obiad w najlepszym wydaniu smakuje jak u babci.
Składniki:
Wczesna kapusta, trochę płynu, przypraw, mięso i tyle. Prosty, szybki obiad, który posmakuje każdemu.
- 4 kotlety schabowe z tłuszczem i kością
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 większa marchewka
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki octu 10 %
- 300ml bulionu
- 150 ml soku jabłkowego
- koperek
- sól,do smaku
- mąka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe duszone w młodej kapuście - krok po kroku
- Pokrój cebulę w drobna kostkę, a czosnek posiekaj jak najdrobniej, a obraną marchewkę zetrzyj an grubych oczkach.
- Kotlety posyp jedynie solą i obtocz w mące. Nie tłucz ich, zostaw mięso w całości.
- Rozgrzej głęboką patelnię z niewielka ilością tłuszczu i układaj kotlety. Smaż z każdej strony 2-3 minuty aż ładnie się zrumieni. Tak przysmażone mięso zdejmij z patelni.
- Na tę samą patelnię z pozostałym tłuszczem wrzuć pokrojoną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za dużo odbierz część łyżką. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, dodaj czosnek i podsmażaj ok pół minuty.
- Teraz dodaj startą marchewkę i mieszając co jakiś czas pozostaw do podsmażenia.
- W tym czasie poszatkuj młoda kapustę, tylko bez głąbów.
- Gdy marchewka zmięknie dodaj kapustę i podsmażaj kilka minut, by zmiękła.
- Teraz dodaj do kapusty 1 dużą łyżkę ostrej musztardy, wlej bulion i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok jabłkowy, szczyptę soli i przełóż mięso na kapustę.
- Przykryj całość pokrywką i duś ok. 35 minut.
- 10 minut przed końcem dorzuć posiekany koperek, albo inną ulubioną zieleninę, odwróć kotlety, dodaj pół łyżki octu, delikatnie zamieszaj i pozostaw jeszcze na małym ogniu 10 minut.
- Danie jest gotowe do podania.
Z czym podać kotlety na młodej kapuście?
Możesz ugotować do nich ziemniaki, podać gniecione, albo młode w całości, możesz też podać danie z ryżem, albo kromką świeżego chleba. Ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków.
Cały film krok po kroku możecie zobaczyć poniżej:
źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA


















