Wiosna to czas na odświeżenie przepisów. W sklepach można już kupić wiele młodych warzyw, w tym młoda kapustę. Zamiast jednak podawać ją jako dodatek do obiadu, można przygotować obiad na jednej patelni łączą kapustę z ulubionym dodatkiem Polaków. Na ten pyszny pomysł wpadł Tomek Strzelczyk i w prosty sposób przygotował obiad, który może stać się hitem tego sezonu.

Kotlety schabowe duszone w młodej kapuście

Jeśli zazwyczaj podawałeś młodą kapustę zasmażaną do kotleta, teraz podaj kotlet na kapuście. Na jednej patelni zrobisz całe drugie danie. Tak przygotowane mięso wychodzi miękkie, soczyste i przesiąknięte delikatnym aromatem koperku i słodyczą młodej kapusty.

Jak napisał sam Tomek Strzelczyk:

Prosty, domowy obiad w najlepszym wydaniu smakuje jak u babci.

Składniki:

Wczesna kapusta, trochę płynu, przypraw, mięso i tyle. Prosty, szybki obiad, który posmakuje każdemu.

  • 4 kotlety schabowe z tłuszczem i kością
  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 większa marchewka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki octu 10 %
  • 300ml bulionu
  • 150 ml soku jabłkowego
  • koperek
  • sól,do smaku
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe duszone w młodej kapuście - krok po kroku

  1. Pokrój cebulę w drobna kostkę, a czosnek posiekaj jak najdrobniej, a obraną marchewkę zetrzyj an grubych oczkach.
  2. Kotlety posyp jedynie solą i obtocz w mące. Nie tłucz ich, zostaw mięso w całości.
  3. Rozgrzej głęboką patelnię z niewielka ilością tłuszczu i układaj kotlety. Smaż z każdej strony 2-3 minuty aż ładnie się zrumieni. Tak przysmażone mięso zdejmij z patelni.
  4. Na tę samą patelnię z pozostałym tłuszczem wrzuć pokrojoną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za dużo odbierz część łyżką. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, dodaj czosnek i podsmażaj ok pół minuty.
  5. Teraz dodaj startą marchewkę i mieszając co jakiś czas pozostaw do podsmażenia.
  6. W tym czasie poszatkuj młoda kapustę, tylko bez głąbów.
  7. Gdy marchewka zmięknie dodaj kapustę i podsmażaj kilka minut, by zmiękła.
  8. Teraz dodaj do kapusty 1 dużą łyżkę ostrej musztardy, wlej bulion i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok jabłkowy, szczyptę soli i przełóż mięso na kapustę.
  9. Przykryj całość pokrywką i duś ok. 35 minut.
  10. 10 minut przed końcem dorzuć posiekany koperek, albo inną ulubioną zieleninę, odwróć kotlety, dodaj pół łyżki octu, delikatnie zamieszaj i pozostaw jeszcze na małym ogniu 10 minut.
  11. Danie jest gotowe do podania.

Z czym podać kotlety na młodej kapuście?

Możesz ugotować do nich ziemniaki, podać gniecione, albo młode w całości, możesz też podać danie z ryżem, albo kromką świeżego chleba. Ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków.

Cały film krok po kroku możecie zobaczyć poniżej:

źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA