Żeberka w kiszonej kapuście to danie pełne smaku i aromatu, które syci na długie godziny. Trzeba je tylko przyrządzić w odpowiedni sposób, aby mięso wyszło mięciutkie, a kapusta miała zbalansowany smak. Zobacz, jak robi to Tomasz Strzelczyk i koniecznie wypróbuj jego przepis, a obiad zniknie z talerzy w mig.
Jak zrobić dobre żeberka w kiszonej kapuście?
Przepis na żeberka w kapuście wcale nie jest trudny i nie wymaga wymyślnych składników. Oczywiście kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, ale liczy się też wyrazista kapusta, więc lepiej nie sięgać po tę kwaszoną, tylko zawsze po kiszoną. Żeberka trzeba najpierw podsmażyć na złocisty kolor, a potem na tym samym tłuszczu poddusić dodatki, takie jak marchew, cebula i czosnek oraz przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Warto dorzucić też do tego zestawu podstawowego trochę miodu, który nie tylko zbalansuje kwaśność kapusty, ale doda też wyjątkowego, lekko karmelowego posmaku.
Potem zostaje już tylko ułożenie na kapuścianym farszu wcześniej usmażonych żeberek i wstawienie wszystkiego do piekarnika. Zobacz poniżej dokładne proporcje składników i kroki przygotowania, a potem koniecznie spróbuj przygotować to treściwe danie.
Żeberka duszone w kiszonej kapuście - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 650 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól i świeżo roztartego pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu rozgrzej smalec. Żeberka pokrój w mniejsze kawałki, a następnie natrzyj je solą, pierzem i słodką papryką z każdej strony.
- Przyprawione żeberka podsmaż na smalcu, a w międzyczasie obierz i pokrój cebule w piórka.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a potem wymieszaj ją z odciśniętą z soku kapustą.
- Usmażone żeberka przełóż na talerz, a na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie i lekko się zarumieni, dodaj do niej starte ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę smaż całość.
- Dorzuć do tego też kapustę z marchewką oraz miód, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wszystko podgrzewaj, ciągle mieszając.
- Na warzywach wyłóż wcześniej podsmażone żeberka i zalej wszystko bulionem. Zdejmij naczynie z ognia i przełóż je do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
- Żeberka w kiszonej kapuście zapiekaj przez około 1,5 godziny, a jeśli będą się zbyt mocno przypiekały, lekko zmniejsz grzanie.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
















