Kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to wzór idealnego polskiego obiadu. Nie każdy jednak potrafi przygotować mielone w taki sposób, aby wyszły idealnie mięciutkie i soczyste, a okazuje się, że wystarczy trzymać się proporcji 2:1. Dzięki tej żelaznej zasadzie, mięsna masa zawsze ma idealną konsystencję i pięknie smaży się na patelni. Zobacz, jakie to proste.
Jak zrobić kotlety mielone, aby wyszły soczyste?
Twarde i suche kotlety mielone to popularny problem, ale można go łatwo rozwiązać stosując prostą zasadę. Chodzi tu o to, ile jajek dodać do mięsa mielonego, a najlepiej określa to proporcja 2:1, czyli 2 jajka na każdy kilogram mięsa. Tak przygotowana masa wyjdzie idealnie, a po usmażeniu nie wyschnie, dzięki czemu gotowe kotlety mielone będą rumiane na zewnątrz, ale wciąż przyjemnie mięciutkie i soczyste w środku.
Trzymanie się tej metody to kluczowa sprawa, bo zarówno zbyt dużo, jak i za mało jajka bardzo źle wpływa na konsystencję kotletów. Oprócz tego jednak liczą się też przyprawy i odpowiednie smażenie, a wszystkie te wytyczne znajdziesz w przepisie poniżej.
Prosty przepis na kotlety mielone
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia,
- odrobina bardzo zimnej wody,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- smalec lub olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zacznij od zalania czerstwych bułek mlekiem i odstaw je, aby porządnie zmiękły.
- W tym czasie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce cebulę.
- Bułki dokładnie odciśnij z namiaru płynu i dodaj do mięsa mielonego. Wbij tam też jajka i dodaj rozdrobnioną cebulkę.
- Mięsną masę dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Po wstępnym połączeniu składników zacznij dolewać stopniowo po trochu bardzo zimnej wody, ciągle mieszając mięso, aż uzyskasz idealną konsystencję.
- Gotową masę mięsną odstaw do lodówki na około 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij formować w dłoniach niewielkie kotlety.
- Każdy kotlet obtocz w cienkiej warstwie bułki tartej i od razu wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Kotlety mielone smaż najpierw na większym ogniu przez około minutę z każdej strony, a potem zmniejsz moc palnika i trzymaj je na patelni jeszcze przez około 4-5 minut na stronę.

















