Kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to wzór idealnego polskiego obiadu. Nie każdy jednak potrafi przygotować mielone w taki sposób, aby wyszły idealnie mięciutkie i soczyste, a okazuje się, że wystarczy trzymać się proporcji 2:1. Dzięki tej żelaznej zasadzie, mięsna masa zawsze ma idealną konsystencję i pięknie smaży się na patelni. Zobacz, jakie to proste. 

Jak zrobić kotlety mielone, aby wyszły soczyste?

Twarde i suche kotlety mielone to popularny problem, ale można go łatwo rozwiązać stosując prostą zasadę. Chodzi tu o to, ile jajek dodać do mięsa mielonego, a najlepiej określa to proporcja 2:1, czyli 2 jajka na każdy kilogram mięsa. Tak przygotowana masa wyjdzie idealnie, a po usmażeniu nie wyschnie, dzięki czemu gotowe kotlety mielone będą rumiane na zewnątrz, ale wciąż przyjemnie mięciutkie i soczyste w środku.

Trzymanie się tej metody to kluczowa sprawa, bo zarówno zbyt dużo, jak i za mało jajka bardzo źle wpływa na konsystencję kotletów. Oprócz tego jednak liczą się też przyprawy i odpowiednie smażenie, a wszystkie te wytyczne znajdziesz w przepisie poniżej. 

Prosty przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia,
  • odrobina bardzo zimnej wody,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • smalec lub olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zalania czerstwych bułek mlekiem i odstaw je, aby porządnie zmiękły. 
  2. W tym czasie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce cebulę.
  3. Bułki dokładnie odciśnij z namiaru płynu i dodaj do mięsa mielonego. Wbij tam też jajka i dodaj rozdrobnioną cebulkę. 
  4. Mięsną masę dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Po wstępnym połączeniu składników zacznij dolewać stopniowo po trochu bardzo zimnej wody, ciągle mieszając mięso, aż uzyskasz idealną konsystencję.
  5. Gotową masę mięsną odstaw do lodówki na około 30 minut i dopiero po tym czasie zacznij formować w dłoniach niewielkie kotlety. 
  6. Każdy kotlet obtocz w cienkiej warstwie bułki tartej i od razu wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. 
  7. Kotlety mielone smaż najpierw na większym ogniu przez około minutę z każdej strony, a potem zmniejsz moc palnika i trzymaj je na patelni jeszcze przez około 4-5 minut na stronę.