Nie ma co ukrywać, że większość z nas na co dzień przygotowuje dorsza na zmianę z mintajem lub morszczukiem. Od czasu do czasu wpada łosoś lub tuńczyk, ale to drogie ryby, więc jemy je raczej na szczególne okazje. A szkoda, bo z rybami można naprawdę poszaleć. Warto próbować nowych gatunków, bo potrafią one nieźle zaskoczyć. Taka właśnie jest ta ryba. Choć wygląda niepozornie, to usmażona na chrupiąco na pewno skradnie twoje serce.
Co to za ryba ostrobok pospolity?
Ostrobok pospolity to ryba, która jest powszechna w Morzu Śródziemnym i w Atlantyku. Ma raczej niewielkie rozmiary (osiąga do 40 cm długości), wyraźny, intensywny morski smak, ale bez wyczuwalnego tłuszczu jak u makreli. Po usmażeniu jest zwarta, jędrna i soczysta, nie rozpada się na patelni jak dorsz. Ostrobok ma duże ości, które łatwo usuniesz, szczególnie po usmażeniu, więc nie musisz się martwić, że drobne kosteczki będą przeszkadzały ci w jedzeniu jak przy karpiu.
Adobe Stock, gontabunta
Co zrobić z ostroboka pospolitego?
Najprostszym sposobem na przygotowanie tej ryby jest usmażenie jej w całości, ale świetnie smakuje również:
- grillowana, wybierz większe ryby, skrop je sokiem z cytryny i grilluj, aż się zrumienią,
- pieczona w całości, najlepiej z dodatkiem ziół i warzyw,
- duszona w śmietanie
- smażona po turecku, czyli obtoczona w mące kukurydzianej i smażona w głębokim tłuszczu (w takiej wersji dostaniesz go na ulicach Ankary jako typowy street food).
Przepis na ostroboka smażonego z cebulą
Składniki:
- 4 ostroboki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone ryby umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, to rozmroź ją przez noc w lodówce.
- Dopraw je solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim rybę z dwóch stron, aż się zrumieni (zajmie to ok. 3-5 minut w zależności od wielkości). Zdejmij ją z patelni.
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Podsmaż je na rumiano. Podawaj razem z rybą.
Gdzie kupić ostroboka pospolitego?
W Polsce ostrobok nie jest tak popularny jak dorsz czy makrela, ale można go dostać w dobrych sklepach rybnych lub internetowych. Kosztuje ok. 100-120 zł za kilogram, czyli 3-4 ryby. Dostępny jest również w wersji wędzonej, która jest nieco tańsza. W specjalistycznych sklepach znajdziesz ostroboka suszonego, który jest świetną przekąską. Warto także rozejrzeć się za mrożonym ostrobokiem pospolitym, który zwykle ma cenę korzystniejszą niż świeże ryby.
















