Racuchy drożdżowe, choć pyszne, wymagają nieco więcej pracy. Dlatego w szybszej wersji robię je na mleku. Tym razem zabrakło mi go, nie miałam również maślanki, ale na półce w lodówce od dłuższego czasu stał ten produkt. Wykorzystałam go do przygotowania ciasta na racuchy. Wyszły genialne. Dokładnie takie, jakie powinny być. Puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Teraz już zawsze będę je robić w ten sposób.

Jak smakują racuchy na jogurcie greckim?

Te racuchy przygotowałam na jogurcie greckim. Sprawia on, że placki są bardziej wyraziste w smaku (nie mają mącznego posmaku), a dodatkowo są bardziej kremowe. Zawiera on sporo tłuszczu, dlatego racuchy nie potrzebują już dodatku oleju ani masła. Pamiętaj, aby dodać jogurt i jajka w temperaturze pokojowej. Dzięki temu placki pięknie wyrosną na patelni i nie oklapną po przełożeniu na talerz. Racuchy na jogurcie greckim są delikatnie kwaskowate, świetnie pasują do świeżych owoców, z którymi warto je podać. Czy zamiast jogurtu greckiego sprawdzi się jogurt naturalny? Jak najbardziej, ale wtedy warto do ciasta dodać 2 łyżki oleju lub roztopionego masła.

Jak przygotować racuchy na jogurcie greckim?

Te placki robię za pomocą miksera, choć zwykła trzepaczka również się sprawdzi. Najpierw łączę jajka z cukrem waniliowym, następnie dodaję jogurt grecki, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksuję jedynie do połączenia. Ciasto będzie zdecydowanie gęstsze niż to na naleśniki. Powinno być jednolite, bez widocznych grudek mąki. Jednak nie trzeba go długo miksować. Nie zależy nam na tym, aby je ubić, a jedynie połączyć składniki. Zobacz, w jakich proporcjach dodać składniki, by uzyskać idealne racuchy jogurtowe.

Getty/iStock, Magone

Przepis na racuchy na jogurcie greckim

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij całe jajka i wsyp cukier waniliowy. Całość utrzyj. Wlej jogurt grecki i zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmiksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto (powinno być gęstsze niż naleśnikowe).
  2. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Łyżką wykładaj ciasto, formując kształtne placki. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-rumiane.
  3. Usmażone racuchy wykładaj na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  4. Podawaj udekorowane cukrem pudrem z ulubionymi owocami.