Dla wielu osób imieniny są ważniejsze od urodzin. Obchodzone są hucznie, stół ugina się od jedzenia, a gości jest tyle, że nie ma gdzie siedzieć. Znajdzie się na nim również sałatka imieninowa. Robi się ją ekspresowo, goście ją kochają i chętnie po nią sięgają. A przy okazji zostaje więcej czasu przyrządzenie innych przystawek i dania głównego.

Przygotuj składniki na sałatkę imieninową

Sałatka imieninowa jest bardzo łatwa do zrobienia. Nawet krojenia nie ma dużo. A potem zostaje już tylko mieszanie. 

Na sałatkę:

  • 5 jajek na twardo
  • 1 puszka groszku zielonego
  • mała puszka kukurydzy
  • 10 plasterków sera żółtego lub 150 g w kawałku
  • 7 małych ogórków konserwowych
  • papryka konserwowa
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem

Na dressing:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • musztarda
  • 4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę imieninową?

  1. Najpierw ugotuj jajka na twardo, odmierz 8 minut od momentu zawrzenia. Potem przelej je zimną wodą i ostudzone obierz.
  2. Do miski dodaj musztardę, majonez, jogurt grecki. Popieprz i posól do smaku. Dolej oliwę i 4 łyżki kwasu z ogórków konserwowych. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną.
  3. Do dressingu dodaj jajka pokrojone w kostkę. Dodaj też odlany groszek zielony i kukurydzę konserwową.
  4. Ser żółty pokrój w cienkie pałeczki, mniej więcej 5 cm długości i 3 mm szerokości. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Ogórki konserwowe posiekaj w bardzo drobną kostkę. Ponownie zamieszaj.
  6. 2 większe połówki papryki konserwowej potnij w paseczki, a potem w małą kosteczkę. Dorzuć do pozostałych składników.
  7. Cebule umyj dokładnie po bieżącą wodą i osusz je porządnie. A potem pokrój je na małe kawałki. Dołóż do miski i wymieszaj bardzo dokładnie. Sałatka imieninowa jest już gotowa. Możesz zjeść ją od razu albo schłodzić przynajmniej 30 minut w lodówce.

Inne popularne sałatki imieninowe

To święto rzeczywiście kojarzy się sałatkami. Zazwyczaj pojawia się choć jedna, ale często jest ich kilka. To dobra przystawka przed głównym daniem, która przyjemnie syci. Dzięki temu można długo biesiadować w komfortowej atmosferze, bo nikt nie jest głodny. Z moich obserwacji wynika, że możecie wyczekiwać też:

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI