Tylko 3 składniki, 5 minut pracy i 1 godzina w zamrażarce. Tak niewiele dzieli cię od zjedzenia orzeźwiających, kremowych, domowych lodów owocowych. Do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka ani żadne wymyślne dodatki. Ja robię je na okrągło, bo rodzina cały czas prosi o więcej. Raz kupuję serek wysokobiałkowy, innym razem lekki - lody wychodzą wyśmienite z każdego rodzaju serka wiejskiego. Nie dziwię się, że przepis na ten deser stał się viralem w Internecie. Jeśli jeszcze jakimś cudem na niego nie trafiłeś, zapraszam po szczegóły.
Przepis na lody z serka wiejskiego i mango
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego
- 300 g świeżego mango
- 1 łyżka miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Z mango zdejmij skórkę i pokrój owoc w grubą kostkę.
- Wrzuć do misy blendera.
- Dodaj serek wiejski i miód.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Tak przygotowane lody przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum godzinę.
Po wyjęciu lodów nie jedz ich od razu - pozwól im lekko zmięknąć na blacie (przez mniej więcej 10 minut), a następnie nakładaj porcje gałką do lodów. Jeśli nie masz cierpliwości i nie chcesz czekać po wyjęciu lodów z ich jedzeniem, zastosuj trik z gorącą wodą. Gałkę do lodów lub łyżkę włóż na 10 s do wrzątku, a dopiero potem do pojemnika z deserem - dzięki temu bez problemu i sprawnie wyjmiesz porcję smakołyku.
Fot. Getty/iStock, AmalliaEka
Co można zmienić w tym przepisie na lody mango?
Te lody możesz zrobić również z kupnych mrożonych owoców (w dużych marketach bez problemu dostaniesz mango pokrojone i zamrożone) lub owoców zamrożonych samodzielnie. Wtedy da się je zjeść od razu po przygotowaniu i nie trzeba czekać ani minuty. Ja robię tak zawsze, kiedy potrzebuję przygotować deser na ostatnią chwilę. Zwykle kupują dojrzałe mango na promocji i zamrażam samodzielnie. Obieram je ze skórki, wyciągam pestkę, kroję słodki miąższ w kostkę, przekładam do pudełka i wstawiam do zamrażarki. Kiedy chcę zrobić lody, wyciągam zamrożone mango w kostkach i przerzucam do misy blendera.
Pamiętaj tylko, że jeśli używasz mrożonych owoców, blender musi mieć konkretną moc, żeby się nie spalić podczas miksowania (najlepiej 1000 W lub więcej).
Pysznym dodatkiem zamiast miodu jest syrop klonowy lub z agawy. Dodaję go więcej niż naturalnego miodu (ok. 3 łyżki na 300 g mango). Gotowe lody z serka wiejskiego i mango pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują, jeśli są podane z kawałkami świeżych owoców oraz listkami świeżej mięty.















