Na święta nasze stoły aż uginają się pod ciężarem półmisków z wędlinami, klopsami, kiełbasami i pasztetami. Ale Wielkanoc mija bardzo szybko, a resztki mięs zostają i nie do końca wiadomo co z nimi robić. Takie ilości ciężko jest przejeść na kanapki, więc warto po prostu dać im drugie życie i zamienić w sycący obiad. Jak to zrobić? Sprawa jest dziecinnie prosta.

Jak wykorzystać wędlinę po świętach?

Święta, święta i po świętach, a lodówka pęka w szwach od szynek, kiełbas i innych mięsnych przysmaków. Pewnie każdy zna taki scenariusz i powtarza go co roku, a wszelkiego rodzaju plasterki dojadane są na siłę lub lądują na patelni jako dodatek do jajecznicy. Można jednak zrobić z nich coś znacznie smaczniejszego.

Wystarczy dokupić cukinię, paprykę, cebulę i czosnek, a potem zamienić to wszystko w pyszne wiosenne leczo z cukinii i papryki. Wszystkie te warzywa nie są już teraz aż tak drogie i to doskonały moment, aby przygotować takie kolorowe i pełne smaków jednogarnkowe danie. Zobacz więc poniżej dokładny przepis na wyraziste i aromatyczne leczo z reszek szynki i kiełbasy po świętach wielkanocnych. 

Źródło: Getty/iStock

Prosty przepis na leczo z kiełbasą i wędlinami

Składniki:

  • resztki wędlin i kiełbas,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 2 cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oleju. 
  2. W tym czasie obierz cukinię ze skórki i wydrąż z niej nasionka, a resztę pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i również pokrój w podobnej wielkości kawałki.
  3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dorzuć cukinię i paprykę i smaż całość, aż warzywa się lekko zarumienią.
  4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i niewielką ilością wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  5. Szynki i kiełbasy pokrój w małą kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj je do leczo, a potem gotuj całość na średniej mocy palnika, aż wszystkie warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje.
  6. Gotowe leczo z kiełbasą i wędlinami podawaj solo, z kromką pieczywa lub z ugotowanym ryżem czy kaszą.