Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, co potrafią zwykłe produkty z kuchni. Okazuje się, że pewien popularny sypki składnik, którego wszyscy używamy często do gotowania, może pomóc w utrzymaniu porządku i pięknego zapachu w domu. Wystarczy, że przełożysz te popularne drobinki do małego woreczka i położysz w szafce z przyprawami, a zadziała szybko i rozwiąże dwa częste domowe problemy na raz.
Naturalny pochłaniacz wilgoci za grosze
Wilgoć w szafkach to często problem, z którym ciężko jest się uporać. Przez to nasze przyprawy zbrylają się i po prostu psują, ale na szczęście istnieje posty ratunek. Wystarczy sięgnąć po zwykły suchy ryż i przesypać kilka łyżek do bawełnianego lub lnianego woreczka. Możesz też użyć w tym celu czystej, nowej skarpetki lub nawet kawałka gazy. Następnie taki woreczek szczelnie zawiąż i połóż w szafce z przyprawami.
Jak to działa? Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym ryż pochłonie nadmiar wilgoci z powietrza, co pomoże zapobiegać zbrylaniu się przypraw, a także powstawaniu pleśni, zatęchłego zapachu i rozwojowi drobnoustrojów. Jego ziarenka mają porowatą strukturę, która świetnie zatrzymuje cząsteczki wody z powietrza i to właśnie dlatego często wkłada się do ryżu zalane telefony czy inne urządzenia. Tutaj zasada jest ta sama, tylko usuwa się wilgoć z wnętrza kuchennych szafek.
Jak zrobić pachnący woreczek z ryżem?
A żeby w szafce dodatkowo pachniało przyjemnie i świeżo, skrop ryż kilkoma kroplami naturalnego olejku eterycznego. Najlepiej wybierz lawendowy, który przy okazji świetnie odstrasza mole. Możesz też sięgnąć po cytrusowy (np. z pomarańczy lub cytryny), eukaliptusowy czy z drzewa herbacianego – każdy z nich wniesie inny aromat i dodatkowe właściwości (np. antybakteryjne).
Możesz też dodać do ryżu suszone zioła (lawendę, miętę, szałwię, rozmaryn) lub skórki z cytrusów. Wysuszone plastry pomarańczy lub cytryny dodadzą subtelnej, owocowej nuty, a tak przygotowany woreczek będzie działał dłużej niż sam ryż z olejkiem i nie wymaga tak częstej wymiany. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz zachować również funkcję pochłaniania wilgoci, ryż musi pozostać głównym składnikiem.
Jak często wymieniać woreczek z ryżem?
Pamiętaj, że ryż powinien być regularnie wymieniany, aby spełniał swoją funkcję. Jeśli mieszkasz w miejscu, gdzie wilgoć jest wyraźnie wyczuwalna, najlepiej rób to co drugi dzień. W mniej problematycznych warunkach wystarczy wymieniać go raz na kilka dni. A jeżeli dodatkowo nasączysz ryż olejkiem, zapach z czasem wywietrzeje, więc i ten aspekt warto odświeżać co kilka dni.
Nie zapomnij też o tym, żeby nie zamykać woreczka w szczelnych pudełkach – musi mieć dostęp do powietrza, by spełniał swoje zadanie. Najlepiej po prostu połóż go na półce lub powieś na haczyku wewnątrz kuchennej szafki.















