Czosnek ma wyjątkowe właściwości i lekko pikantny smak, który nie sposób pomylić z czymś innym. To towarzysz większości wytrawnych dań, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Trudno sobie wyobrazić bez niego sos pomidorowy lub schab pieczony. Można go jak najbardziej kroić do potraw, ale wtedy wyczuwa się go wtedy, gdy akurat trafi się kawałek. W przypadku przeciśniętego przez praskę powstaje wręcz pasta czosnkowa, która równomiernie rozchodzi się w jedzeniu. Dlatego, jeśli nie masz takiego rozdrabniacza, możesz zrobić to sprawdzonym, domowym sposobem.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe są znane nie od dziś. Na zimę robi się z niego syropki na miodzie i soku z cytryny, czasem też z dodatkiem cebuli. A podany z mlekiem i masełkiem pozytywnie wpływa na układ oddechowy, zmniejszając kaszel. Pozytywnie wpływa również na proces trawienia, obniża też ciśnienie krwi i cholesterolu LDL.  Zawiera witaminy: C, z grupy B i beta-karoten, a także minerały: potas, fosfor, żelazo, cynk, siarkę i magnez. Trzeba też wspomnieć o flawonoidy, fitosterole, polifenole, aminokwasy i błonnik pokarmowy.

2 sposoby na rozdrobniony czosnek bez praski

  1. Obierz ząbek czosnku i weź nieduży nóż. Połóż go na desce i chwyć go dwoma palcami od szerszej strony. Tępą stroną noża zacznij skrobać od strony „czubka”. Wygląda to trochę tak, jakby się go kroiło, ale właśnie tą nieostrą częścią. W szybki i prosty sposób powstaje bardzo gładka masa czosnkowa.
  2. Drugi sposób to nóż do obiadu, ten z takimi niezbyt ostrymi ząbkami. Postępuj tak samo, z taką różnicą, że tu się go nieco bardziej zgniata niż skrobie. Dodatkowo robi się to, dociskając nóż na dwóch przeciwległych końcach „ostrza”.

Co można zrobić z czosnku?

Stosowanie go w formie przyprawy jest dobrze znane. Ale są też opcje, w których czosnek gra pierwsze skrzypce. Jeśli lubisz takie smaki, to koniecznie musisz zrobić z niego:

  • dżem czosnkowy z dodatkiem cukru
  • włoską pastę z rozgniecionych ząbków z solą, natką pietruszki i oliwą
  • chińską pastę z czosnku i chili, do tego dosyp sól i zalej olejem
  • konfitowany czosnek z oliwą, rozmarynem i płatkami chili, zapieczony świetnie sprawdza się na kanapkę
  • czosnek marynowany

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Dobrovolskyi Anatolii