Wybór dobrej kiełbasy na grilla to coś, czym zajęta jest przed majówką większość Polaków. Kiełbas dedykowanych grillowaniu jest sporo. Różnią się ceną, smakiem, ale też przede wszystkim składem.

Na co zwrócić uwagę wybierając kiełbasę na grilla?

Zdecydowanie nie warto bezmyślnie wrzucać do koszyka pierwszej lepszej kiełbasy z promocji. Dokładnie przyjrzyj się etykiecie i składowi kiełbasy. Jeśli nie masz nawyku czytania etykiet, może wydawać się to przytłaczającym zadaniem. Składy kiełbas są zazwyczaj długie: mięso oddzielone mechanicznie, woda, różne dodatki E... Nie na wszystkie elementy składu musisz zwracać taką samą uwagę. Oto 3 kluczowe elementy, które warto przebadać z dużą uważnością:

Sprawdź zawartość mięsa w kiełbasie

Im więcej mięsa w kiełbasie, tym lepszy jakościowo produkt. Kiełbasy zawierające jedynie 60% mięsa nie spełnią oczekiwań smakowych, będą wodniste i nie są najlepszym wyborem. Producenci często chwalą się na etykietach z ilu g mięsa powstała kiełbasa. Im wyższa wartość, tym lepiej. Najlepiej szukać kiełbas o zawartości ok. 90% mięsa, ale już ok. 80% to dobry wynik.

Oprócz zawartości procentowej mięsa interesujące może być to, jaki rodzaj mięsa wykorzystano. Kiełbasy wieprzowe będą zazwyczaj bardziej tłuste niż kiełbasy drobiowe. W niektórych kiełbasach znajduje się też mniej wartościowe i kontrowersyjne mięso oddzielone mechanicznie.

Spójrz na ilość tłuszczu w kiełbasie

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc zawartość tłuszczu w kiełbasach nie dziwi. Jeśli zależy ci jednak na tym, by kiełbasa z grilla była jak najbardziej odżywczym posiłkiem, zerknij na zawartość tłuszczu na 100 g kiełbasy. Sięgnij po kiełbasy zawierające mniej niż 20 g tłuszczu na 100 g jeśli zależy ci na ich aspekcie prozdrowotnym lub jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz, lub kaloryczność posiłku. Kiełbasy zawierające mniej niż 10 g tłuszczu na 100 g (a też są takie na rynku!) to już mniejszość, ale da się takie znaleźć.

Postaw na prosty skład

Skład naturalnej kiełbasy na grilla powinien być najbliższy temu: mięso, sól, przyprawy, dodatki, osłonka, ewentualnie cukier. To naturalne składniki kiełbas. Zerknij na skład i sprawdź, jakie dodatki znajdują się w kiełbasie. Częste są np. stabilizatory, saletry, konserwanty, aromaty, barwniki, skrobia, białka pszenne... To niekoniecznie szkodliwe składniki, jednak wiele z nich jest w kiełbasie zbędna. Aromaty maskują np. słabej jakości mięso. Białka pszenne i sojowe zwiększają objętość kiełbasy, powodując, że płacisz więcej za mniej mięsa. Czytaj etykiety i sprawdzaj skład, bo kiełbasa kiełbasie nierówna!

Kiełbasy na grilla z dobrym składem z marketu - czy istnieją?

Porównuj miedzy sobą składy produktów, a przekonasz się na własnej skórze, że są lepsze i gorsze wybory. W marketach takich jak np. Lidl czy Biedronka znajdziesz zarówno kiełbasy godne polecenia, z dobrym składem, jak i kiełbasy słabej jakości z niewielką zawartością mięsa. Najlepszym sposobem jest wzięcie do ręki 3-4 produktów, które wpadły ci w oko i wybranie spośród nich takiego, który spełnia 3 kryteria:

  • ma sporą zawartość mięsa
  • nie zawiera za dużo tłuszczu
  • ma prosty skład, bliski składowi kiełbasy domowej.

Na zakupach warto przyjrzeć się np. markom: PIKOK premium, serii Pewni Dobrego, czy marce Dolina Dobra. Niekiedy jeden producent ma jednak kilka rodzajów kiełbas, które różnią się składem. Nic nie zastąpi wnikliwej analizy etykiety.