Ciasto francuskie to jeden z takich produktów, które zawsze warto mieć w zapasie w lodówce. Nie tylko błyskawicznie się je piecze, ale też daje mnóstwo możliwości, bo nadaje się do wielu przepisów na słodko i słono. Zamiast jednak po raz kolejny robić z niego spód do tarty lub małe paszteciki i ślimaczki, lepiej pójść o krok dalej i przyrządzić coś ciekawszego. Oto sprytny sposób na wyczarowanie w mig efektownego wieńca, który już samym wyglądem oczarowuje każdego, a smak tylko to potwierdza. 

Jak zrobić wieniec z ciasta francuskiego?

Aby przygotować wieniec z ciasta francuskiego, potrzeba dosłownie kilka składników i chwili zawijania. Otóż ciasto francuskie trzeba wypełnić masą z rozgniecionych jajek na twardo i serka kremowego, a potem posypać startym serem, szynką, ogórkami kiszonymi i natką pietruszki.

Na koniec musisz już tylko zawinąć całość w szczelną rolkę i skleić jej brzegi na kształt wieńca. Aby całość prezentowała się jeszcze piękniej, można wcześniej lekko naciąć połowę arkusza ciasta, aby potem stworzyć na wieńcu efektowne wzorki. Zobacz pełny przepis poniżej i obejrzyj krótkie wideo, na którym widać, jak zawijać wieniec. 

Wieniec z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo + 1 do posmarowania
  • 150 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 150 g ulubionej szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 g tartego parmezanu
  • świeża natka pietruszki

na sos:

  • 250 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Ser, szynkę i ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj drobno.
  2. Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i pokrój je z jednej strony na paski. Każdy pasek możesz dodatkowo ścisnąć 2 widelcami, tworząc efektowne falbanki.
  3. Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkiem śmietankowym. Gotową masę rozprowadź na wolnej połówce ciasta francuskiego.
  4. Ciasto francuskie z nadzieniem posyp startą szynką, serami i ogórkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zwiń całość w szczelną roladę.
  5. Tak przygotowaną roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i owiń dookoła wcześniej wyciętymi paseczkami z ciasta. sklej końcówki ciasta, tworząc koło.
  6. Gotowy wieniec z ciasta francuskiego przełóż na blachę z papierem do pieczenia, znów posmaruj po całości roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut. 
  7. W tym czasie przygotuj kremowy sos, czyli zblenduj ricottę z czosnkiem, koperkiem i pietruszką. Dodaj do tego sok z cytryny i oliwę z oliwek, a całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
  8. Upieczony wieniec z ciasta francuskiego odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem podawaj z ziołowo-czosnkowym sosem. 

Źródło: Facebook.com/Smaczny1