Właśnie teraz można spotkać na trawnikach, łąkach i w ogródkach te urocze, fioletowe kwiatuszki, które zanim zobaczymy, to poczujemy, bo wydzielają tak fantastyczny zapach, że ich aromat unosi się w odległości kilku metrów. W ogrodzie pełnią funkcję ozdobną, ale również chętnie są wybierane do gotowania. To wdzięczne kwiatuszki, z których można przygotować wiele smakowitości. Dodaje się je do aromatyzowania octu lub cukru, ale mogą też być składnikiem lodów, kremów albo dodatkiem w postaci nadzienia do pączków i bułek. Słodko-kwaśny smak i zniewalająca woń sprawiają, że uchodzą za afrodyzjaki. Jadalne są też liście fiołków. Najlepiej dorzucić je do sałatki, bo w smaku przypominają roszponkę.

Wyciąg z fiołków ma dobre właściwości

  • Wykazuje działanie moczopędne, z tego powodu pomaga w leczeniu objawów chorób dróg moczowych i nerek.
  • Niweluje obrzęki wokół oczu
  • Łagodzi objawy łuszczycy i egzemy redukując miejscowe stany zapalne
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka, dzięki temu pomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka
  • Wykazuje też właściwości wykrztuśne, co może łagodzić objawy chorób układu oddechowego.

Jak zrobić tarte płatki fiołków?

Skoro wiadomo już, gdzie ich szukać, to pora zastanowić się, co można z nich zrobić. Jedną z częściej wybieranych opcji przechowania ich na dłużej są tarte płatki fiołków. Potrzebne ci będą kwiatki, cukier i sok z cytryny. Proporcje są dość dowolne, ponieważ można dobrać je do swoje smaku. Jednak zasada mówi o tym, że cukru powinno być co najmniej dwa razy tyle, co płatków

Na początek wypełnij nimi dużą miskę. Potem wystarczy dosypać cukier i utrzeć razem na dość gładką, lekko płynną masę. Na koniec dodaj sok z cytryny, żeby przełamać słodycz. Całość przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz zrobić na ich bazie przepyszną lemoniadę, herbatkę  lub potraktować je jako nadzienie do pączków, dodatek do deseru jogurtowego, a także do przesmarowania naleśników i ciast. Może to też być tarta z kremem jagodowym z jadalnymi kwiatami.

Syrop fiołkowy

Z płatków fiołków warto też zrobić syrop, który ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale też smakowe. Można go dodawać do deserów, herbaty lub pić z wodą.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków fiołków wonnych
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kwiaty fiołka wysyp na kartkę i poczekaj godzinę, by wyszły z nich wszelkie robaczki. Oberwij płatki, zalej 2⁄3 szklanki wody, zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Odstaw na 5 godzin. Przestygłe fiołki przeciśnij przez gazę, do odwaru dodaj 2/3 szklanki miodu i sok z cytryny. Całość przelej do butelki.

Zbieraj fiołki z poszanowaniem zasad

Fiołki wonne są całkowicie jadalne (nie można jeść fiołków afrykańskich i alpejskich) i najczęściej porastają lasy, zarośla, wzgórza i łąki. Możesz je bezpiecznie zbierać, ponieważ nie są pod ochroną. Jednak, żeby nie uszczuplić hodowli, zrywaj je z rozwagą. Nie odrywaj wszystkich kwiatuszków i liści z jednego krzaczka. Ogranicz się do 2-3, dzięki temu roślina będzie miała szansę przetrwać. Inaczej w przyszłym roku już jej nie spotkasz w tym miejscu. 

Równie dobrze rosną w przydomowych ogródkach. Najlepszy jest dla nich półcień, dlatego wybieraj tereny w okolicy drzew i krzewów. Świetnie radzą sobie na wilgotnej, żyznej glebie (ale nie znoszą przelania, a zwłaszcza, gdy ich korzenie znajdują się w wodzie), bogatej w azot, ale w innej dobrze przepuszczalnej też sobie poradzą. A najlepsze jest to, że nie musisz kupować sadzonek. Wystarczy, że na koniec maja zbierzesz kilka w lesie, a potem zasadzisz je u siebie. Wyrosną dopiero w kolejnym roku, a na zimę najlepiej jest przykryć je, żeby nie zmarzły.