Moja zielona zupa ma piękną intensywną barwę. Wygląda tak pięknie i efektownie, że dzieci jedzą ją jeszcze gorącą. Z daleka słychać odgłosy dmuchania, dobrze wiedzą, że nie warto parzyć języka. Robię ją już od jakiegoś czasu, ale to moja tajemnica, rodzina nie wie, co za liście do niej wrzucam. Jest tak wyjątkowa i tania, że postanowiłam podzielić się przepisem. Zaskocz też swoją rodzinę.

Jak zrobić zupę z liści rzodkiewki?

Składniki:

  • liście rzodkiewki z 2 pęczków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula dymka
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • masło do przesmażenia cebuli i ziemniaka

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Liście rzodkiewki umyj bardzo dokładnie, żeby nie było na nich ziarenek piasku ani innych nieczystości. Oderwij łodyżki, potrzebne będą tylko listki.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę. Obierz też ziemniaka i pokrój go tak samo. Cebulę zeszklij na maśle, pod koniec dodaj ziemniaczane kostki. Przesmaż razem kilka minut, ale nie więcej niż 5. Składniki przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości ziemniaka. Jeśli wyszły ci małe kawałki, to mogą być gotowe już po 8 minutach.
  3. Do zupy dołóż liście rzodkiewki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i zblenduj jego zawartość na gładko. Zupa z liści rzodkiewki jest gotowa, możesz przelać ją na talerze.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki?

Liście rzodkiewki najczęściej lądują w koszu, a to dlatego, że większość osób myśli, że są one niejadalne. Jednak to nie prawda. Dobrze umyte możesz jeść nawet na surowo. Wybieraj tylko te świeże, jeszcze jędrne i bez żadnych plamek i zmian chorobowych. A potem po prostu połóż je na kanapce lub zrób z nich lekką sałatkę. To też dobry dodatek do porannego koktajlu warzywnego lub owocowego. Dobrze pasuje też do chłodnika. Możesz też dorzucić je do wypełnienia tarty albo farszu do naleśników. Możesz też wkręcić je w ciasto naleśnikowe albo do wytrawnych placuszków. A jedną z ciekawszych opcji jest pesto z liści rzodkiewki z czosnkiem, parmezanem, oliwą i orzeszkami piniowymi. Każdą z tych opcji na pewno zaskoczysz gości.