Dzieciaki uwielbiają te słodkie przekąski i jadłyby je codziennie, gdyby tylko mogły. Jednak z góry wiadomo, że nie można na to pozwolić, chociaż będą męczyły o nie często. Dlatego podchodzę je sposobem i serwuje im gofry z brokuła. Zjadają je ze smakiem i chwalą się nimi w szkole. To doskonały pomysł na przemycenie zdrowej porcji warzyw.
Zajmij się głównym składnikami
Potrzebny ci będzie: 1 nieduży brokuł i 150 g sera żółtego, np. cheddara lub mimolette.
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki i umyj je. Do garnka wlej wodę, posól, jak zacznie wrzeć, wrzuć je i odmierz 3-4 minuty. Chodzi o to, żeby nie były zbyt miękkie, bo jeszcze będą ogrzewane w gofrownicy. Odlej je i szybciutko przelej zimną wodą, dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Odstaw do odcieknięcia i ostudzenia.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Tak naprawdę może to być dowolny gatunek, ale cheddar ma charakterystyczny, lekko ostrawy smak, dlatego tutaj dobrze pasuje.
Jak zrobić ciasto gofrowe?
Składniki:
- 2 jajka
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- olej
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
- Do oddzielnej miski przełóż żółtka, dolej wodę gazowaną, dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj je mikserem, aż powstanie delikatna, puszysta masa.
- Pianę białkową przenieś do miski z pozostałymi składnikami i ostrożnie wymieszaj, żeby nie zniszczyć struktury białek.
Opiekanie gofrów brokułowych
Gofrownicę warto natłuścić, przynajmniej przed pierwszą partią. Następnie porządnie rozgrzej ją. Na dnie ułóż równomiernie około 5-6 różyczek brokuła. Rozsyp na nich garść sera żółtego. Całość zalej ciastem gofrowym. Zamknij urządzenie i odczekaj 4-5 minut, powinny się w tym czasie zrumienić. Niektóre mają wbudowaną opcję sygnalizowania, kiedy gofry będą gotowe, pokażą to odpowiednim światełkiem. Wtedy zajrzyj do środka, jeśli nie będą jeszcze gotowe, wydłuż czas pieczenia jeszcze o chwilę. Gofry z brokuła możesz podać same lub z sosem czosnkowym, śmietanowym bądź jogurtowym, niektórzy wolą sos pomidorowy.

















