Z niczego nie trzeba tu rezygnować. W miękkich, smakowitych kulkach są i warzywa, i mięso, a wszystkie składniki świetnie się wzajemnie uzupełniają.

Połączenie chudszego indyka z tłustszą wieprzowiną to tez świetny kompromis – kotleciki są zdrowsze, a jednocześnie ciągle bardzo soczyste. Powstają w piekarniku, dzięki czemu zyskują piękną, rumianą skórkę. Zobacz, jak zrobić pulpety z warzywami – musisz sam się przekonać, że mieści się tam aż pięć elementów oprócz mięsa.

Z czego możesz zrobić pulpety?

Obiadowe kulki da się zrobić między innymi z wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu (indyka, kurczaka, a nawet kaczki). Ale nie tylko, bo na wielu stołach w piątek pojawią się tez pulpety rybne. Wegetarian natomiast ucieszy fakt, że głównym składnikiem nie musi być mięso. Świetnie smakują i pięknie prezentują się na przykład pulpety z kaszy jaglanej – podane z sosem pomidorowym lub koperkowym niewiele różnią się od swojego pierwowzoru dla mięsożerców. 

Baza – mięsna, z kaszy lub warzyw – to jedno, ale ważne jest też spoiwo. Żeby kotleciki lub pulpeciki były soczyste, a jednocześnie nie rozpadały się podczas obróbki cieplnej, musisz dodać do nich jajko, ewentualnie siemię lniane lub otręby owsiane w przepisie wegańskim. Dobrze łączy masę także ser żółty, przydaje się bułka tarta lub mąka pszenna.

Jeśli chcesz, żeby były naprawdę wypasione, połącz kilka rodzajów składników. Zmieszaj mięso z indyka z wieprzowym dla idealnej struktury, dorzuć marchewkę, czosnek, cebulę i paprykę. Pulpety staną się prawdziwym hitem, gdy dodasz ziemniaki. Sprawdź poniżej, jak je zrobić.

Jak zrobić pulpety z warzywami w środku?

Składniki:

  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3/4 papryki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniak i zetrzyj go na tarce. Nie odsączaj go, wytracająca się skrobia przyda się w masie na pulpety. Tak samo zrób z marchewką. Cebulę i czosnek rozdrobnij na pastę lub bardzo drobno posiekaj. Usuń gniazdo nasienne z papryki. Miąższ pokrój w kosteczkę.
  2. Umieść w misce oba rodzaje mięsa mielonego oraz wszystkie warzywa. Dodaj jajko, przyprawy i starty parmezan.
  3. Dobrze wymieszaj masę dłońmi, aż jajko całkiem połączy się z mięsem, a dodatki będą równomiernie rozprowadzone.
  4. Nabieraj porcje mięsa z warzywami łyżką. Kształtuj kulki w dłoniach lekko nasmarowanych olejem. Dzięki temu wyjdą ładne, foremne pulpety, a masa nie będzie się przyklejać do rąk.
  5. Ułóż mięsne kulki na blaszce zabezpieczonej pergaminem. Piecz przez około 18 minut w 200°C. Możesz przekręcić je w połowie czasu, żeby równomiernie się zrumieniły.

Z czym podawać pulpeciki napakowane warzywami?

Pulpety z warzywami z piekarnika są już właściwie gotowym pełnoprawnym posiłkiem, bo mają w sobie i mięso, i ziemniaki. Dostarczają i białka, i węglowodanów, i tłuszczów. Ale dla najlepszego efektu wizualnego i smakowego warto podać je z sosem. Sprawdzą się na przykład:

  • sos koperkowy – śmietanowy, niezwykle kremowy, mocno pachnący ziołami. Świetnie komponuje się szczególnie z mięsem i jego ziemniaczaną wkładką. 
  • sos pomidorowy – taki jak do gołąbków lub jak do pizzy. Dobrze jest go doprawić bazylią i oregano lub majerankiem.
  • sos pieczarkowy – kremowy, treściwy, może też powstać z suszonych grzybów, a w sezonie letnim i jesiennym ze świeżo zebranych kurek.
  • sos chrzanowy lub musztardowy – świetnie się sprawdzą, gdy serwujesz pulpety na Wielkanoc

Źródło: instagram.com/themodernnonna