Imponujących rozmiarów zielony trzon jest rzeczywiście twardszy niż reszta warzywa, ale oznacza to, że jest też bardziej chrupiący i trudniej go rozgotować. Podczas gdy różyczki bardzo szybko mogą się zamienić w rozpadającą się gąbkę, sam trzon przypomina strukturą i smakiem kalarepę. Jest delikatniejszy niż jego kępiaste końcówki, dzięki czemu jest uniwersalnym składnikiem i nie pogryzie się z żadnymi przyprawami.
Ciekawym pomysłem jest uformowanie z z niego słonych oponek – podobnych do smażonej cebulowej przekąski, ale o wiele zdrowszych, bo z piekarnika. Sprawdź, jak zrobić krążki z łodygi brokuła. Potrzebujesz płatków owsianych, skyru i sera. Zanim jednak do tego przejdziemy, pora na jeszcze kilka innych propozycji.
Co można zrobić z łodygi brokuła?
Łodygi brokuła bardzo łatwo wykorzystać w kuchni, nawet jeśli nie masz pomysłu, jak uczynić go gwiazdą dania. Przede wszystkim można go wrzucić do zielonej zupy – tu nie trzeba się wiele zastanawiać nad połączeniami, bo trzon pasuje zarówno do kremu z brokułów, jak i z groszku lub cukinii. Urozmaici ich smak, ale nienachalnie. Poza tym możesz przyrządzić:
- frytki lub chipsy z łodygi brokuła – na przykład w panierce z parmezanu. Możesz wrzucić je do piekarnika albo do air fryera.
- pesto lub pistou – rozdrobnij trzon za pomocą tarki lub malaksera. Połącz z orzeszkami pinii i bazylią. Da się tu kombinować, pinię można na przykład zamienić na prażone migdały, dodać natką pietruszki.
- placki – wystarczy zetrzeć go na tarce, połączyć z jajkiem i mąką. Zastąpią mięsne kotleciki w diecie wegetarian.
- pastę brokułową – z samych łodyg lub w duecie z różyczkami. Wystarczy je ugotować lub upiec i zmiksować na przykład z pastą sezamową tahini.
Jeśli jednak szukasz przekąski, która trochę „ukrywa" warzywo, wypróbuj krążki z łodygi brokuła. Z zewnątrz są złociste i lekko chrupkie, w środku mięciutkie. Może uda się przemycić w ten sposób zielone do diety niejadków?
Krążki z łodygi brokuła – przepis
Składniki:
- 1 łodyga brokuła (około 160 g)
- 3 łyżki oliwy
- 150 g jogurtu naturalnego (na przykład skyru)
- 180–200 g płatków owsianych
- 60 g sera żółtego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
- Zetrzyj łodygę brokuła i ser żółty (na przykład mozzarellę) na małych oczkach tarki. Zmiel płatki owsiane, żeby powstał drobny proszek (lub wykorzystaj gotową mąkę).
- Połącz warzywo, ser, jogurt, oliwę i płatki w misce. Dosyp przyprawy (oprócz czosnku i papryki sprawdzi się także chili, oregano lub tymianek). Dokładnie wymieszaj.
- Zwilż dłonie lub lekko nasmaruj je oliwą i uformuj w dłoniach wałeczek z masy. Połącz jego końcówki, żeby powstała oponka. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. Możesz pospać porcje ulubionymi ziarenkami, na przykład czarnuszką.
- Przenieś krążki z brokuła na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz przez około 15 minut w 180°C.
Z jaki sosem podać krążki brokułowe?
Oponki z łodygi brokuła warto sparować z dobrym dipem. Świetnie sprawdzi się na przykład klasyczny sos czosnkowy na bazie jogurtu lub jego wersja majonezowa, czyli sos toum. Możesz także podać je z:
- sosem pomidorowym – lekko pikantnym z dużą ilością ziół prowansalskich, na czele z bazylią.
- serowym beszamelem doprawionym gałką muszkatołową i zielem angielskim,
- sosem tahini – z wyraźną nutą soku z cytryny,
- guacamole, czyli pastą a awokado. Warto dodać świeżą kolendrę i szczypiorek.
Źródło: instagram.com/dobrowolska.dietetyk
















