Nazwa "zalewajka" brzmi jak proste, niedrogie danie i dokładnie taka jest ta zupa. Przygotowuje się ją raz-dwa i z tego, co akurat jest pod ręką, ale jeden składnik musi się znaleźć w garnku obowiązkowo. To właśnie dzięki niemu całe danie nabiera wyrazu i zachwyca smakiem oraz aromatem. Zobacz, co będzie potrzebne i koniecznie spróbuj podać w tym roku zalewajkę jako alternatywę dla klasycznego wielkanocnego żurku.
Jak zrobić zalewajkę?
Aby zrobić zalewajkę, nie potrzebujesz skomplikowanych składników, ani wielogodzinnego stania nad garnkiem, bo wszystko to robi się niemal samo. Jan Kuroń pokazał ten genialny w swojej prostocie przepis i okazuje się, że wystarczy tylko wrzucić do garnka dużo warzyw, aromatyczne przyprawy, kilka suszonych grzybków i sporo mięsiwa. Wszystko to podsmaża się na smalcu lub oleju, a potem zalewa bulionem i cierpliwie czeka.
Na koniec zostaje jeszcze najważniejszy składnik, czyli zakwas na żurek lub barszcz biały. Sam kucharz wspomina jednak, że spotkał się także z wersją, w której zakwas na żurek zastępuje się kwasem z kiszonej kapusty, dlatego jeśli masz pod ręką taki produkt, to równie dobrze się on tutaj sprawdzi.
Taka zalewajka z grzybami, mięsem i ziemniakami wychodzi bardzo treściwa i sycąca, więc z powodzeniem zastąpi pierwsze i drugie danie. Zobacz poniżej przepis Jaśka Kuronia i spróbuj przygotować go w swojej kuchni.
Zalewajka na zakwasie - przepis Jana Kuronia
Składniki:
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 200 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren kminku
- 2 litry bulionu
- 20 g suszonych grzybów namoczonych w zimnej wodzie (15 minut)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 0,5 litra zakwasu na żur lub barszcz biały (ew. zakwasu z kiszonej kapusty)
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: 70 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kosteczkę i podsmaż całość na smalcu.
- Następnie do podsmażonych mięs dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż całość jeszcze przez 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj do garnka posiekaną cebulkę z czosnkiem i podsmażaj przez 5 minut.
- Następnie dorzuć do garnka obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ziemniaki pokrojone w nieco większą kostkę.
- Wszystko to zalej bulionem i dodaj majeranek oraz namoczone wcześniej grzyby suszone (razem z wodą z moczenia).
- Całość zagotuj i gotuj przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec wlej zakwas na żurek lub barszcz biały (ewentualnie sok z kiszonej kapusty) i gotuj zupę jeszcze przez 5 minut.
- Gotowa zupa zalewajka może być dodatkowo zabielona śmietanką 30%.
Źródło: Instagram.com/jasiek_kuron_gotuje
















