Żółte forsycje to jedne z pierwszych oznak wiosny. Okazuje się, że walory estetyczne to tylko początek ich możliwości. Mało kto wie, że kwiaty forsycji nadają się do przygotowania pewnego wartościowego specjału z babcinej receptury. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.
Co zrobić z forsycji?
Te malutkie kwiatki są jadalne. Można po prostu układać na kanapki czy dodawać do sałatek, ale da się je przerobić również na wartościowy domowy syrop z kwiatów forsycji. Taki specyfik jest znacznie smaczniejszy niż kultowy syrop z cebuli, a działa równie dobrze jak on. Wszystko za sprawą cennych składników, zawartych w żółtych kwiatuszkach. Na co pomaga forsycja w formie syropu? Lista korzyści jest całkiem długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Syrop z kwiatów forsycji - właściwości
- może poprawiać odporność,
- może działać przeciwzapalnie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
- może mieć właściwości antyalergiczne,
- może działać rozkurczowo,
- może wspomagać trawienie,
- może zadziałać moczopędnie,
- może wzmacniać naczynia krwionośne,
- może spowalniać procesy starzenia się skóry,
- może działać uspokajająco.
Jeśli powyższe właściwości was zachęciły, koniecznie spróbujcie zrobić taką domową mieszankę prosto z natury, bo przepis na syrop z kwiatów forsycji jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, że wspomniane właściwości
Jak zrobić syrop z kwiatów forsycji?
Składniki:
- 1 l wody,
- 2 szklanki kwiatów forsycji,
- sok z 1 cytryny,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Kwiaty forsycji dokładnie przebierz, aby nie było w nich żadnych owadów. Najlepiej rozłożyć je na jasnym tle i zostawić na 30 minut, a wtedy ewentualne robaczki powinny wyjść.
- Wodę z cukrem ugotuj w garnku, aż zamieni się w zawiesisty syrop. W tym momencie dodaj sok z cytryny. Następnie lekko ostudź syrop, po czym wsyp do garnka kwiaty forsycji.
- Wymieszaj całość i odstaw na 24 godziny pod przykryciem.
- Kolejnego dnia odcedź zimny syrop i przelej go do czystych słoiczków. Mocno zakręć pokrywki i pasteryzuj słoiki przez kilkanaście minut.
Syrop z kwiatów forsycji - jak pić?
Domowy syrop z forsycji można popijać solo na łyżce lub dodawać do herbaty, soków owocowych, kompotów czy wszelkich innych napojów. Dobrym pomysłem będzie też polewanie nim owsianki czy jogurtu z muesli, jako zamiennik miodu czy syropu klonowego.
Źródło: mojegotowanie.pl
















