Aby przygotować przepyszne i pięknie prezentujące się ciasto z malinami, najlepiej postawić na kruchą tartę. Tego typu wypieki zawsze wszystkim smakują i robią wielkie wrażenie, bo wyglądają jak z drogiej cukierni. Przy tym jednak wcale nie są trudne w przygotowaniu, bo ten przepis robi się dosłownie raz-dwa i tylko z paru prostych produktów. Zobacz, jakie to proste, szybkie i pyszne.
Jak zrobić pyszne ciasto z malinami?
Bazą jest oczywiście kruche ciasto, z którego trzeba upiec chrupiący spód. Sprawa jest prosta, bo wystarczy tylko zagnieść szybko zimne masło z mąką, cukrem pudrem i żółtkiem jajka, a potem schłodzić całość. Aby było szybciej, zamiast wkładać masę do lodówki na godzinę, wystarczy wrzucić ją do zamrażarki, a wtedy wystarczy dosłownie 10-15 minut.
Potem schłodzony spód się oczywiście wałkuje, wrzuca do blachy i zapieka. A gdy już się pięknie zarumieni w piekarniku, zostaje już tylko wyłożyć świeże maliny i zalać je masą z podgrzanej śmietanki kremówki, białej czekolady oraz jajek. Wszystko to zajmie około 45 minut, a jak na taki wypasiony deser to bardzo dobry wynik.
Przepis na kruchą tartę z malinami
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 2 jajka
- 250 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta, czyli wymieszaj szybko zimne masło z żółtkiem jajka, mąką i cukrem pudrem. Całość włóż do zamrażarki na 10-15 minut.
- W międzyczasie przyszykuj maliny, czyli ostrożnie je przepłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz. Rozgrzej też piekarnika do 180 stopni.
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj. Foremkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść na nim ciasto, dotnij krawędzie i wylep boki. Spód nakłuj widelcem na całej powierzchni.
- Tak przygotowany kruchy spód wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia.
- W tym czasie podgrzej w rondelku śmietankę kremówkę i wrzuć do niej pokruszoną białą czekoladę. Całość odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy śmietanowej dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj całość.
- Na upieczony kruchy spód wyłóż świeże maliny i zalej całość masą śmietanowo-jajeczną.
- Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika jeszcze na około 15-20 minut, aż całość ładnie się zetnie i lekko zarumieni.
- Gotowa tarta z malinami sama w sobie smakuje wybitnie, ale możesz ją dodatkowo udekorować listkami świeżej mięty.

















