Ciasto z malinami i kruszonką to ponadczasowy klasyk. Mój przepis nie jest jednak wbrew pozorom całkiem zwyczajny. Jest tu bowiem miejsce na nietypowy dodatek w postaci płatków owsianych, co sprawia że stają się przyjemnie chrupiące.

Koleżanki z redakcji były pod wrażeniem mojego patentu, więc przepis puściłam już w obieg. Nie ma chyba lepszego deseru na wrzesień, a wszystkie inne ciasta z malinami zostają daleko w tyle.

Przepis na ciasto z malinami z niezwykłą kruszonką

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

Do tego:

  • 2 łyżki cukru
  • 400 g malin
  • odrobina cynamonu
  • 5 łyżek płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. Masło roztop w rondelku.
  2. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Ugniataj palcami, aż powstanie dość jednolita masa (powinna nieco przypominać kruche ciasto).
  3. Blaszkę o rozmiarze 18x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep blachę 1/2 ciasta.
  4. Podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach C. 
  5. Gdy spód się podpieka, przygotuj maliny. Usuń szypułki, delikatnie umyj i dobrze osusz owoce.
  6. Na podpieczony spód wykładaj maliny. Oprósz je pozostałym ciastem - delikatnie rozcieraj drobinki w dłoniach i wysypuj na owoce.
  7. Teraz wierzch równomiernie obsyp płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem.
  8. Ciasto z malinami znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut w 180 stopniach C. 

Dodatkowe porady

Wcześniejsze podpieczenie spodu ma sprawić, że maliny nie rozmiękczą mocno ciasta, gdy puszczą sok. Jeśli chcesz, możesz też dla pewności delikatnie obtoczyć je w małej ilości mąki ziemniaczanej, która będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie.

Nie musisz chłodzić wcześniej ciasta - to nie jest typowy kruchy spód, więc umieszczanie go w lodówce przed pieczeniem nie jest niezbędne. Do tego deseru najlepiej użyć mąki pszennej tortowej. 

Czy ciasto owsiane można zrobić z innymi owocami?

Ten placek możesz przygotować z dowolnymi owocami, które nie są zbyt wodniste. W sezonie letnim dobrym wyborem będą truskawki albo jagody, a przez cały rok możesz skorzystać z dostępnych w sklepach brzoskwiń albo borówek amerykańskich. Jeśli chcesz przyrządzić owsianą szarlotkę z jabłkami, zachowaj ostrożność. Te owoce mają sporo soku, więc wtedy dodatek dwóch łyżeczek mąki ziemniaczanej będzie już tutaj konieczny.

Źródło: ilovebake.pl