Ciasto z malinami i kruszonką to ponadczasowy klasyk. Mój przepis nie jest jednak wbrew pozorom całkiem zwyczajny. Jest tu bowiem miejsce na nietypowy dodatek w postaci płatków owsianych, co sprawia że stają się przyjemnie chrupiące.
Koleżanki z redakcji były pod wrażeniem mojego patentu, więc przepis puściłam już w obieg. Nie ma chyba lepszego deseru na wrzesień, a wszystkie inne ciasta z malinami zostają daleko w tyle.
Przepis na ciasto z malinami z niezwykłą kruszonką
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 1/2 szklanki cukru
Do tego:
- 2 łyżki cukru
- 400 g malin
- odrobina cynamonu
- 5 łyżek płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta. Masło roztop w rondelku.
- Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Ugniataj palcami, aż powstanie dość jednolita masa (powinna nieco przypominać kruche ciasto).
- Blaszkę o rozmiarze 18x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep blachę 1/2 ciasta.
- Podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach C.
- Gdy spód się podpieka, przygotuj maliny. Usuń szypułki, delikatnie umyj i dobrze osusz owoce.
- Na podpieczony spód wykładaj maliny. Oprósz je pozostałym ciastem - delikatnie rozcieraj drobinki w dłoniach i wysypuj na owoce.
- Teraz wierzch równomiernie obsyp płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem.
- Ciasto z malinami znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut w 180 stopniach C.
Dodatkowe porady
Wcześniejsze podpieczenie spodu ma sprawić, że maliny nie rozmiękczą mocno ciasta, gdy puszczą sok. Jeśli chcesz, możesz też dla pewności delikatnie obtoczyć je w małej ilości mąki ziemniaczanej, która będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie.
Nie musisz chłodzić wcześniej ciasta - to nie jest typowy kruchy spód, więc umieszczanie go w lodówce przed pieczeniem nie jest niezbędne. Do tego deseru najlepiej użyć mąki pszennej tortowej.
Czy ciasto owsiane można zrobić z innymi owocami?
Ten placek możesz przygotować z dowolnymi owocami, które nie są zbyt wodniste. W sezonie letnim dobrym wyborem będą truskawki albo jagody, a przez cały rok możesz skorzystać z dostępnych w sklepach brzoskwiń albo borówek amerykańskich. Jeśli chcesz przyrządzić owsianą szarlotkę z jabłkami, zachowaj ostrożność. Te owoce mają sporo soku, więc wtedy dodatek dwóch łyżeczek mąki ziemniaczanej będzie już tutaj konieczny.
Źródło: ilovebake.pl

















