Wyobraź sobie taką scenerię: zielona trawka, pachnący dziki bez pochylający się nad płotem, ciekawa książka, stolik, na którym stoi szklanka z lemoniadą lub filiżanka świeżo zaparzonej czarnej kawy. Czego tu jeszcze brakuje? Oczywiście, że ciasta z truskawkami, a dla wielu w ten obrazek najlepiej wpasowuje się sernik na zimno. Ja jednak mam w zanadrzu coś jeszcze lepszego. Wnętrze tego torcika z kaszy manny jest tak kremowe, że wygrywa nawet z klasyczną twarogową masą

Krem z kaszy manny lepszy niż sernik na zimno?

Wśród ciast bez pieczenia przepychanki mogłoby sobie urządzić dwa rodzaje deserów – serniki na zimno i tzw. kaszaki, czyli placki z kaszy manny. Te drugie są jednak nieco zapomniane, a szkoda, bo były doskonałym sposobem naszych babć na szybkie i bezproblemowe słodkości. Polecam do nich wrócić, a zwłaszcza w sezonie na truskawki. Dlaczego warto zastąpić klasyczną masę serową kremem z kaszy manny?

  • Nadzienie z kaszy manny możesz wykorzystać w takim samym zestawieniu co masę serową, czyli wylać je na spód z biszkoptów lub herbatników i przykryć galaretką z owocami. A nie musisz używać żadnego „usztywniacza" w postaci żelatyny.
  • Masa z kaszy manny jest pełniejsza, bardziej treściwa i kremowa niż serowa. Przypomina raczej budyń, więc przypadnie do gustu między innymi miłośnikom napoleonki
  • Nie trzeba długo czekać, aż krem z kaszy manny stężeje, a poza tym jest stabilny nawet przy upałach, więc nie trzeba się martwić, że w ogóle nie zastygnie, jak to czasem ma miejsce w przypadku lekkich, śmietankowych serników.    

Torcik z kaszy manny z truskawkami – przepis

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • 100 g masła

Krem z kaszy manny:

  • 600 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Galaretka:

  • 300 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Pokrusz ciasteczka i wymieszaj je z płynnym masłem. Wyłóż otrzymaną masę do tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze dociśnij, żeby powstał równy, zwarty spód. Wstaw foremkę do lodówki.
  2. Zagotuj mleko. Stopniowo dodaj kaszę mannę (jeśli dodasz wszystko na raz, mogą powstać grudki). Podgrzewaj, często mieszając, przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmuj z palnika i po chwili wkręć jajko. Odstaw do wystudzenia.
  3. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Dodaj masę z kaszy manny, łyżka po łyżce. Miksuj, aż powstanie jednolity krem.
  4. Wyłóż krem z kaszy manny na spód z ciasteczek. Poukładaj na nim plasterki lub połówki truskawek. Zalej galaretką (rozpuszczoną i dobrze wystudzoną, powinna już lekko tężeć). 
  5. Schłodź ciasto z truskawkami i galaretką w lodówce.    

Jak możesz podkręcić truskawkowy torcik z kaszy manny?

Podstawowy przepis na torcik z kaszy manny z truskawkami już powinien zrobić furorę na spotkaniu ze znajomymi lub podwieczorku z rodziną, ale w prosty sposób możesz go jeszcze dostosować do swoich smaków. Jeśli lubisz aromat wanilii, dodaj ją do kremu. Możesz wykorzystać ziarenka świeżo wyjęte z laski (wrzuć je do gotującego się mleka), pastę, ekstrakt lub cukier waniliowy. Dobrym pomysłem jest dodanie kakao do spodu lub do masy, dla tych, którym śmietankowe desery wydają się za mało wyraziste. Alternatywnie można wkroić do środka kawałki gorzkiej czekolady, by powstało coś na wzór sernika straciatella. Torcik będzie się pięknie prezentował, gdy oprócz truskawek zatopisz w galaretce także listki mięty, tymianku lub bazylii.