Kto nie lubi gofrów, niech pierwszy wystąpi przed szereg. Na szczęście nie trzeba przeprowadzać takich eksperymentów, bo lubią je niemal wszyscy. Dzieci błagają o nie codziennie, najlepiej o takie z czekoladowym kremem i bitą śmietaną. Ale i dorośli wcale od nich nie stronią. Przy tym gofry z sera z wiaderka są wysokobiałkowe, dlatego to też świetna opcja na śniadanie.

Składniki na gofry z wiaderka

Z podanej poniżej proporcji wyjdzie 6 sztuk gofrów. Dlatego jak chcesz wykarmić nimi całą rodzinę, lepiej od razu rozważ zrobienie podwójnej porcji. Gdyby coś zostało, możesz zostawić je na później, po podgrzaniu kolejnego dnia, nadal smakują dobrze. Tylko przy kupowaniu sera z wiaderka zwróć uwagę na jego jakość, powinien mieć jak największą ilość twarogu i jak najmniej innych dodatków.

  • 130 g sera z wiaderka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej, typ 450
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić gofry z sera z wiaderka?

  1. Do miski przełóż ser z wiaderka, dodaj żółtka (białka też będą potrzebne, ale chwilę później), dolej mleko, olej i cukier biały i waniliowy. Przesiej też bezpośrednio mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. W oddzielnym naczyniu umieść białka, dosyp do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Idealna będzie jednolita, gęsta, puszysta i błyszcząca. Przełóż je do masy serowej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Jeśli zrobisz to zbyt energicznie, to gofry z sera z wiaderka nie będą odpowiednio puszyste.
  3. Włącz gofrownicę i poczekaj, aż uzyska optymalną temperaturę. Wlej porcję ciasta i pozwól mu się piec mniej więcej przez 7 minut. W razie potrzeby wydłuż czas o chwilę, bo tu wszystko zależy od mocy gofrownicy. Mają mieć kolor złoty, lekko przechodzący w brązowy.

Z czym podawać gofry?

Najpopularniejsza jest klasyczna wersja, czyli posypka z cukru pudru. Jeśli ma być zdrowo, zjedz je ze świeżymi owocami i jogurtem. Jednak od czasu do czasu, możesz też pozwolić sobie na bitą śmietanę samą lub z posypką cukierniczą i przepyszny krem czekoladowy z orzechami laskowymi. Pasują tu też dżemy, najlepiej te bezcukrowe, są smaczniejsze i często zawierają też więcej owoców. Zwieńczeniem często jest też sos karmelowy, truskawkowy, wiśniowy lub czekoladowy.

Źródło: przepis pochodzi z kulinarnecuda.pl