Zbliża się Wielkanoc, a to znaczy, że w wielu domach już niebawem całe rodziny będą obierać i drobniutko kroić jarzyny na tradycyjną sałatkę. W tym roku możesz jednak wybrać coś znacznie prostszego i jeszcze smaczniejszego. Mdłe ziemniaki, marchew i pietruszkę zamień na chrupiące brokuły, dorzuć kilka kolorowych składników, a zwykły majonez podkręć 1 wyrazistym dodatkiem. Efekt przerośnie wszystkie oczekiwania.
Jak zrobić sałatkę z brokułami?
Pewnie wiele osób zna z imprez i świątecznych stołów przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem, jednak można zrobić podobny przysmak w jeszcze szybszej, smaczniejszej i bardziej efektownej wersji. Zamiast gotować, smażyć czy piec kurczaka do sałatki, lepiej po prostu dodać jajka twardo, których i tak każdy będzie miał w nadmiarze w czasie okołoświąteczym.
Do tego warto dorzucić jeszcze takie proste składniki jak kukurydza z puszki i kawałek fety, a w dosłownie chwilę-moment powstanie genialny przysmak. Aby jednak taka sałatka pięknie prezentowała się na talerzu, przyda się garść świeżej zieleniny, a w tej roli możesz zastosować zarówno roszponkę, rukolę, jak i baby szpinak.
Na koniec zostaje już tylko sos, ale tutaj też nie będzie żadnych kombinacji tylko czysta prostota. Aby przygotować przepyszny i wyrazisty dressing, wystarczy bowiem wymieszać majonez z jogurtem greckim pół na pół i dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól z pieprzem. Możesz też użyć skyra, a efekt będzie równie dobry i przy okazji uzyskasz wersję fit z dużą ilością białka.
Sałatka z brokułami i jajkiem - przepis
Składniki:
- 1 brokuł,
- 3 duże jajka,
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- świeża roszponka,
- pół kostki sera feta.
na sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę, ćwiartki lub nawet połówki - tak, jak lubisz najbardziej.
- Brokuły pokrój na niewielki różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Staraj się jednak ich nie rozgotować, tylko zostawić je lekko jędrne. Ugotowane warzywa odcedź i odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie w misce wymieszaj sos, czyli połącz majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
- Na półmisku rozłóż świeżą roszpunkę i umieść na niej ugotowane i wystudzone różyczki brokułów. Na to wyłóż kawałki jajek i posyp całość odsączoną kukurydzą oraz pokrojoną w kostkę fetą.
- Gotową sałatkę polej po wierzchu sosem czosnkowym i od razu podawaj na stół.
















