Dorsz to oczywiście bardzo smaczna ryba, ale ile razy można go jeść? Jeśli tak jak ja szukasz odmiany, nie tylko na piątkowy obiad, to spróbuj jesiotra. To jedna z najstarszych ryb żyjących na świecie. Często nazywana jest żywą skamieliną lub dinozaurem naszych czasów, jednak nie odejmuje to jej smaku. Wprost przeciwnie, jest tak maślana, że można ją jeść bez końca.
Co to za ryba jesiotr?
Jesiotr jest naprawdę niezwykłą rybą. Nie dość, że potrafi dożyć nawet 100 lat, to w warunkach naturalnych pływa zarówno w morzach, jak i jeziorach, gdzie udaje się na tarło. To duża ryba, która potrafi osiągać imponujące rozmiary. Jednak to smak tej ryby zachwyca każdego, kto jej spróbuje. Mięso jest delikatne, lekko maślane, soczyste i jędrne, dzięki czemu nie rozpada się na patelni. Natomiast jego największą zaletą jest brak drobnych ości (których pełno jest np. w pstrągu czy karpiu). Duże ości usuniesz jedną ręką, więc z powodzeniem możesz podać ją dzieciom. Sprawdzi się także dla każdego, kto nie lubi dłubaniny na talerzu.
Adobe Stock, Liudmila Zavialova
Jak jeść jesiotra?
Jesiotr od lat znany jest w Polsce. Już w czasach szlacheckich jadano go na królewskich stołach. Wtedy podawano go na bogato: pieczonego z aromatycznymi sosami. Dziś królują raczej prostsze dania. Jesiotr świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i wędzenia. Świetnie chłonie przyprawy. Pasują do niego zioła typu: koperek, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, które podkreślają jego delikatny smak.
Pisząc o jesiotrze, nie sposób nie wspomnieć o czarnym kawiorze. Ten słynny na całym świecie przysmak pozyskiwany jest właśnie z ikry tej ryby.
Gdzie kupić jesiotra?
Choć jesiotr nie jest tak popularny jak dorsz czy łosoś, to z łatwością kupisz go w sklepach rybnych, supermarketach czy dyskontach. W Lidlu widziałam go w wersji wędzonej w cenie 9,99 zł za 100 g. Świetnie nadaje się ona do przygotowania pasty rybnej, dodania do sałatki lub na kanapkę. Natomiast w Biedronce filety dostępne są za 6,99 zł za 100 g, czyli znacznie taniej niż dorsz czy halibut. Wystarczy, że filety usmażysz na maśle z niewielką ilością soku z cytryny i koperku, a pyszny obiad masz gotowy. Sprawdź, przepis poniżej.
Przepis na filety jesiotra smażone na maśle
Składniki:
- 2 filety z jesiotra
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, posól i dopraw pieprzem. Odstaw na pół godziny.
- Obtocz ją w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim jesiotra na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż będzie złocisty (filety są dość grube, więc warto chwilę dłużej je smażyć, aby w środku nie były surowe).
















