Lane kluski wydają się niezwykle proste do zrobienia, jednak często miałam z nimi problemy. Ciasto wychodziło mi za gęste i musiałam wykładać je łyżką lub kluseczki po ugotowaniu były twardawe i mączne. Na szczęście na dobre zapomniałam o nich, gdy poznałam ten patent na mięciutkie i puszyste lane kluski bez grama mąki. Z czego je robię? Już wyjaśniam.

Co dodać do lanych klusek zamiast mąki?

Mąka, choć jest podstawą klasycznego ciasta na lane kluski, często sprawia, że wychodzą twardawe, zbite i w niczym nie przypominają babcinych. Dlatego zamieniam ją na kaszę manną, dzięki której kluseczki wychodzą jeszcze lepsze niż tradycyjne. Są niezwykle puszyste i miękkie. Kasza manna wchłania nadmiar płynów, a jednocześnie sprawia, że są sprężyste, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Takie kluseczki są delikatniejsze i nie mają charakterystycznego mącznego posmaku, więc świetnie pasują zarówno do dań na słodko, jak i na słono.

Jak dodać kaszę do ciasta na lane kluski?

Ciasto na lane kluski z kaszą manną przygotujesz nieco inaczej niż tradycyjne. Przede wszystkim po zmieszaniu składników gotowe ciasto należy odstawić na 15 minut, by kasza napęczniała i wchłonęła nadmiar płynów. Jeśli po kwadransie ciasto nie będzie lejące, warto rozrzedzić je kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. To właśnie śmietana i masło nadają tym kluseczkom delikatny smak i maślany charakter. Połączone z kaszą i kilkoma składnikami tworzą przepyszne kluseczki. Zobacz, w jakich proporcjach je przygotować, by były puszyste i lekkie jak nigdy.

Przepis na lane kluski z kaszy manny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij całe jajka i rozmieszaj je widelcem na gładką masę. Dodaj do nich miękkie masło i całość ponownie wymieszaj do połączenia (najłatwiej zrobisz to za pomocą miksera, widelcem zajmie to nieco więcej czasu).
  2. Do powstałej masy wsyp kaszę manną oraz sól. Wymieszaj do połączenia.
  3. Na koniec dodaj śmietanę. Powstałe ciasto powinno być dość rzadkie, lejące. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, dodaj do niego nieco więcej śmietany.
  4. Tak przygotowane ciasto na lane kluski odstaw na 15 minut. W tym czasie kasza napęcznieje i ciasto nieco zgęstnieje.
  5. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej wlej ciasto cienkim strumieniem, jednocześnie powoli je mieszając.
  6. Gotuj je przez ok. 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. 
  7. Wyjmij je z garnka łyżką cedzakową i podawaj od razu.

Getty/iStock, CGissemann