Lane kluski wydają się niezwykle proste do zrobienia, jednak często miałam z nimi problemy. Ciasto wychodziło mi za gęste i musiałam wykładać je łyżką lub kluseczki po ugotowaniu były twardawe i mączne. Na szczęście na dobre zapomniałam o nich, gdy poznałam ten patent na mięciutkie i puszyste lane kluski bez grama mąki. Z czego je robię? Już wyjaśniam.
Co dodać do lanych klusek zamiast mąki?
Mąka, choć jest podstawą klasycznego ciasta na lane kluski, często sprawia, że wychodzą twardawe, zbite i w niczym nie przypominają babcinych. Dlatego zamieniam ją na kaszę manną, dzięki której kluseczki wychodzą jeszcze lepsze niż tradycyjne. Są niezwykle puszyste i miękkie. Kasza manna wchłania nadmiar płynów, a jednocześnie sprawia, że są sprężyste, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Takie kluseczki są delikatniejsze i nie mają charakterystycznego mącznego posmaku, więc świetnie pasują zarówno do dań na słodko, jak i na słono.
Jak dodać kaszę do ciasta na lane kluski?
Ciasto na lane kluski z kaszą manną przygotujesz nieco inaczej niż tradycyjne. Przede wszystkim po zmieszaniu składników gotowe ciasto należy odstawić na 15 minut, by kasza napęczniała i wchłonęła nadmiar płynów. Jeśli po kwadransie ciasto nie będzie lejące, warto rozrzedzić je kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. To właśnie śmietana i masło nadają tym kluseczkom delikatny smak i maślany charakter. Połączone z kaszą i kilkoma składnikami tworzą przepyszne kluseczki. Zobacz, w jakich proporcjach je przygotować, by były puszyste i lekkie jak nigdy.
Przepis na lane kluski z kaszy manny
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij całe jajka i rozmieszaj je widelcem na gładką masę. Dodaj do nich miękkie masło i całość ponownie wymieszaj do połączenia (najłatwiej zrobisz to za pomocą miksera, widelcem zajmie to nieco więcej czasu).
- Do powstałej masy wsyp kaszę manną oraz sól. Wymieszaj do połączenia.
- Na koniec dodaj śmietanę. Powstałe ciasto powinno być dość rzadkie, lejące. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, dodaj do niego nieco więcej śmietany.
- Tak przygotowane ciasto na lane kluski odstaw na 15 minut. W tym czasie kasza napęcznieje i ciasto nieco zgęstnieje.
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej wlej ciasto cienkim strumieniem, jednocześnie powoli je mieszając.
- Gotuj je przez ok. 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij je z garnka łyżką cedzakową i podawaj od razu.
Getty/iStock, CGissemann
















