Jeśli z lanymi kluskami zawsze było ci nie po drodze, to z tym przepisem zmienisz zdanie. Wychodzą mięciutkie i delikatne jak u babci, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Do ciasta nie dodaję mąki, dzięki czemu nigdy nie są twarde i zbite, wprost przeciwnie, pozostają lekkie i puszyste niczym chmurka.
Z czego robię lane kluski?
Moje lane kluski bez mąki robię z dwóch głównych składników. Pierwszym są jajka, a drugim parmezan. Ten włoski ser ścieram na bardzo drobnej tarce i łączę z rozbełtanymi jajkami. Masa ma konsystencję podobną do tradycyjnego ciasta z mąką na lane kluseczki. Aby podkręcić ich smak, dodaję do nich również garść świeżych ziół oraz gałkę muszkatołową, jednak możesz pominąć te dodatki. Kluseczki i tak wychodzą pyszne, z serowo-orzechowym posmakiem są genialne do zup i gulaszów. Jeśli nie masz parmezanu, możesz zamienić go na inny twardy ser żółty. Sprawdzi się gouda, cheddar albo grana padano. A natkę pietruszki możesz zastąpić świeżą bazylią, by podkreślić włoski charakter kluseczek.
Trik z sitkiem na lane kluski
Gdy masz już gotowe ciasto na lane kluski, pozostaje ci najważniejsza rzecz, czyli ugotowanie ich tak, by były idealnie miękkie, nie rozpadały się, a jednocześnie wyglądały estetycznie. Od lat korzystam ze sprawdzonego triku z sitkiem. Biorę zazwyczaj dość gęste sito i umieszczam je na brzegach garnka z gotującą się wodą. Wlewam do niego ciasto, mieszam je i po chwili kluseczki są gotowe. Gotuję je przez 2-3 minuty, po czym wyciągam z garnka. Dzięki użyciu sitka kluseczki wychodzą równe, o podobnej wielkości i grubości. To skraca czas gotowania i eliminuje ryzyko, że część z nich się rozpadnie, a reszta pozostanie surowa. Zamiast sitka możesz użyć łyżki cedzakowej, a dla profesjonalnego efektu, kup specjalne sitko do klusek lanych (koszt to około 20 zł w sklepach internetowych).
Przepis na lane kluski z parmezanem
Składniki:
- 50 g parmezanu
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść świeżych ziół (natka pietruszki, koperek)
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i roztrzep je widelcem, aż powstanie jednolita masa.
- Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj go do masy jajecznej.
- Zioła posiekaj drobniutko i razem z gałką muszkatołową dodaj do pozostałych składników.
- Wymieszaj całość, aż powstanie gęste ciasto.
- W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Połóż na nim sito. Wlej na nie ciasto i mieszaj tak, by ciasto równomiernie wpadało do wody.
- Zabierz sito, kluski przemieszaj i gotuj maksymalnie 2-3 minuty.
- Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
















