Oto przykłady najdziwniejszych smaków chipsów, które można znaleźć w różnych krajach. Zapytałam o nie AI i byłam bardzo ciekawa jego kreatywnej odpowiedzi. Niektóre smaki mogą naprawdę budzić mieszane odczucia. Szczególnie propozycje nr 3 i 4, czyli chipsy cappuccino i te o smaku czekolady. Wprawdzie w dzieciństwie zajadałam się kultowymi chrupkami z królikiem o smaku czekoladowym, ale w wersji chipsowej jednak nie wydają mi się zbyt apetyczne. Za to chętnie spróbowałabym chipsów o smaku kraba albo koreańskiego kimchi.

Krab, czyli amerykańska inspiracja owocami morza

W niektórych krajach można znaleźć chipsy inspirowane smakiem marynowanego kraba. To połączenie przypraw charakterystycznych dla kuchni nadmorskiej, takich jak czosnek, papryka i zioła. To smak, który przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce morza i wyraziste przyprawy. Nie jest to jednak propozycja dla każdego – intensywny aromat może nie przypaść do gustu tym, którzy nie przepadają za morskimi smakami.

Kimchi w wersji chipsowej

Kimchi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. To fermentowana kapusta z dodatkiem przypraw, która ma charakterystyczny pikantny i lekko kwaśny smak. W wersji chipsowej producentom udało się oddać jej ostrość i głębię, choć brakuje charakterystycznej fermentacyjnej nuty. To propozycja dla miłośników ostrzejszych przekąsek, którzy lubią koreańskie smaki.

Cappuccino – kawa w wersji chrupiącej?

Firma Lay’s wprowadziła chipsy o smaku cappuccino w ramach konkursu „Do Us a Flavor”, w którym konsumenci mogli zgłaszać swoje propozycje nowych smaków.

Połączenie aromatu kawy z chrupiącą teksturą chipsów wzbudziło wiele emocji. Jedni byli zachwyceni, twierdząc, że słodko-słony kontrast jest ciekawy, inni uznali ten pomysł za zupełnie nietrafiony. Smak cappuccino był jedynie edycją limitowaną i nie trafił na stałe do sprzedaży.

Czekolada mleczna – słodko-słona przekąska

Chipsy o smaku mlecznej czekolady pojawiły się przede wszystkim w Japonii i Korei Południowej. To propozycja dla miłośników słodko-słonych połączeń. Połączenie czekolady i chipsów nie jest aż tak dziwne, jeśli weźmiemy pod uwagę popularność solonego karmelu czy czekoladowego popcornu. Słodki smak czekolady doskonale kontrastuje z solonością chipsów, tworząc ciekawą kombinację smakową.

Ogórek – letnie orzeźwienie w wersji chipsowej

W Chinach dużą popularnością cieszą się chipsy o smaku świeżego ogórka. Są lekkie, delikatne i mają subtelnie wodnisty posmak. To propozycja, która zdobyła zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Dla jednych jest to przyjemna alternatywa dla ciężkich, intensywnych smaków, dla innych – coś zupełnie niepasującego do chrupiącej przekąski.

Małże z masłem czosnkowym dla miłośników owoców morza

Francja i kraje azjatyckie to miejsca, gdzie często można znaleźć chipsy inspirowane owocami morza. Smak małży z masłem czosnkowym to jedna z bardziej wyrazistych propozycji. Chipsy te łączą intensywny smak owoców morza z aromatycznym, lekko pikantnym masłem czosnkowym. Nie każdy jest fanem takiego połączenia, ale osoby lubiące morskie smaki mogą być zachwycone.

Wodorosty, czyli klasyka japońskich przekąsek

W Japonii i Korei Południowej bardzo popularne są chipsy o smaku wodorostów nori. Ten morski składnik często pojawia się w tamtejszej kuchni, dlatego nie dziwi jego obecność w wersji chipsowej. Chipsy te mają lekko słony, morski posmak, który może przypominać sushi bez dodatków. W Japonii to jeden z najbardziej lubianych smaków, ale dla osób spoza Azji może być dość specyficzny.

Poutine – frytki z sosem i serem w wersji chipsowej

Poutine to kanadyjska specjalność – frytki polane gęstym sosem pieczeniowym i posypane serem. Lay’s postanowił odwzorować ten smak w chipsach. Smak chipsów jest inspirowany bogactwem przypraw i aromatem pieczeniowego sosu, ale brakuje mu charakterystycznej, ciągnącej się konsystencji sera, co dla niektórych może być rozczarowujące.