Większość osób nie wie, że zwiędnięta pietruszka nie musi trafić do kosza. Mało tego – można sprawić, że będzie wyglądać lepiej niż wcześniej. Sprawdź, jak uratować zwiędniętą natkę pietruszki. Nie trzeba nic kupować – wystarczy to, co masz już w kuchni.
Dlaczego natka pietruszki więdnie tak szybko?
Każdy to zna – kupujesz piękną, zieloną natkę pietruszki, wsadzasz do lodówki, a następnego dnia już wygląda na zwiędniętą. Powód? Nie zawsze chodzi wyłącznie o przechowywanie. Jeśli pietruszka była długo przewożona, przegrzana albo zbyt mocno ściśnięta w opakowaniu, to mogła stracić wodę jeszcze przed tym, jak trafiła do twojej kuchni. I chociaż wygląda na „straconą”, można ją jeszcze uratować.
Jak reanimować zwiędniętą pietruszkę?
Natkę pietruszki wsadź do litrowego słoika. Zadbaj o to, żeby listki były zwilżone. Słoik przykryj gazą, papierową lub foliową torebką śniadaniową. Złap je gumką, żeby utrzymać ją w miejscu. Możesz też po prostu zakręcić słoik. Nie trzeba nawet wstawiać jej do lodówki, o ile na ściankach słoika pojawiła się para. Tak ma być, to właśnie ona sprawia, że zwiędnięta pietruszka odżywa. Dlatego w razie potrzeby zwilżaj listki. Przechowywana w ten sposób spokojnie postoi przez 7 dni.
Sposób z wodą
Powyższy sposób wydaje się najskuteczniejszym, ale warto wiedzieć, że są również inne możliwości. Być może z jakiegoś powodu coś przypadnie ci do gustu. Odetnij końcówki łodyżek (jak przy bukiecie kwiatów), włóż natkę do wysokiego naczynia z zimną wodą (może być słoik, szklanka). Opcjonalnie – wrzucić kilka kostek lodu, jeśli liście są bardzo zwiędnięte. Zostaw ją tak na minimum 30 minut, ale najlepiej na godzinę. Jeśli jest bardzo przesuszona – zostaw na noc w lodówce. W większości przypadków wróci do życia. Ten zabieg działa, bo pietruszka przez łodygi zaciąga wodę do liści. Zmieniaj ją co 2 dni i przycinaj końcówki. To dokładnie tak samo, jak z ciętymi kwiatami – im świeższe cięcie i chłodniejsza woda, tym lepiej.
Alternatywnie, możesz zawinąć umytą i dobrze osuszoną natkę w ręcznik papierowy, wsadzić do pojemnika lub woreczka strunowego i schować do lodówki. Suchość i chłód – to dwa klucze do sukcesu.
Co zrobić ze zwiędniętej natki pietruszki?
Czasem nie masz czasu albo ochoty bawić się w przywracanie świeżości. To nie znaczy, że musisz pietruszkę wyrzucić. Zamiast tego:
- posiekaj ją i zamróź – najlepiej w kostkach lodu z dodatkiem wody lub oliwy,
- zrób pesto pietruszkowe – z czosnkiem, orzechami i oliwą,
- wysusz – w piekarniku z termoobiegiem lub na papierze kuchennym,
- dodaj do wywaru warzywnego – nawet zwiędnięta odda dużo smaku.


















