Może i jest nie całkiem dojrzała, może i jest mniej słodka niż inne, ale to nie znaczy, że nie zasługuje na swoje miejsce w kuchni. Zielona papryka sprawdzi się zwłaszcza w świeżych kompozycjach, gdzie jej goryczka, kwasowość i chrupkość stają się ogromnymi atutami.
Dobrze łączy się z jogurtowym dressingiem lub śmietaną oraz ziołami, a gdy posypać ją słonym serem, zyskuje nowe oblicze. Sałatka z zielonej papryki w stylu greckim to idealna propozycja na wiosnę i lato. Świetną robotę robią tu oliwki kalamata, które składają się na nietypowy sos.
Grecka sałatka z zielonej papryki – przepis
To przepis, który może trochę zaskoczyć przyzwyczajonych do klasycznych sałatek. Po pierwsze zielona papryka stanowi główny składnik i pokrojona jest w cieniutkie paski, prawie jak na surówkę typu coleslaw. Po drugie oblewa ją dressing o fioletowym zabarwieniu, który na pierwszy rzut oka wygląda jak jagodowy jogurt. Swój kolor zawdzięcza zmiksowanym oliwkom kalamata.
Kremowy, kwaskowy sos świetnie podkreśli świeżość warzywa i nada kompozycji śródziemnomorski charakter. Grecka sałatka z zielonej papryki to dobra przekąska sama w sobie, ale dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem, zwłaszcza kurczakiem.
Składniki na dressing:
- 75 g oliwek kalamata
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka (biała część)
- 340 g jogurtu greckiego
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 75 ml zalewy od oliwek
Składniki na sałatkę:
- 4 zielone papryki
- 30 g (1/2 szklanki) posiekanego koperku
- 115 g sera feta
- około 2/3 szklanki dressingu
Przygotowanie:
- Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w bardzo cienkie paski (ręcznie lub w szatkownicy), będą przypominać zielonego ogórka startego na tzatziki.
- Posiekaj w malakserze połowę oliwek z 2 łyżkami zalewy. Odłóż na razie na bok. Zmiksuj pozostałe oliwki z jogurtem, resztą zalewy, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i cebulką na gładki sos. Dodaj posiekane wcześniej oliwki. Z podanych składników otrzymasz około 3 szklanek dressingu, czyli więcej niż potrzebujesz do sałatki z zielonej papryki, ale warto przyrządzić go od razu sporo, bo łatwiej się wtedy miksuje w kielichu blendera. Możesz przechowywać go w słoiczku i traktować jak dip do chipsów lub słupków warzyw.
- Ułóż paprykę na półmisku. Posyp koperkiem, polej sosem i udekoruj pokruszoną w palcach fetą.
Co można przyrządzić z zielonej papryki?
Zielona papryka najczęściej stanowi urozmaicenie kolorystyczne w sałatkach, zapiekankach i gulaszach. To znaczy, że rzadko pojawia się samotnie, ma za zadanie raczej kontrastować ze swoją czerwoną kuzynką. Ale odpowiednio przygotowana może stać się także gwiazdą potrawy. By w pełni wykorzystać jej potencjał, możesz przyrządzić na przykład:
- sos z pieczonej zielonej papryki – w stylu romesco, z dodatkiem migdałów, których słodycz balansuje goryczkę niedojrzałej papryki,
- kolorowe ratatouille, ale wyłącznie z zieloną papryką. Nie szkodzi, jeśli nie użyjesz czerwonego warzywa, bo danie i tak ma mnóstwo barw, dzięki pomidorom, cukinii i bakłażanom.
- paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym – zielone warzywo sprawdzi się całkiem nieźle, bo w piekarniku i tak zyska na słodyczy, a dobrze dobrane nadzienie podkreśli w niej to, co dobre.
- fajitas, czyli tortillę z pokrojonym w paski mięsem i warzywami. Bardzo często gości tu papryka w różnych kolorach, ale możesz wykorzystać tylko tę zieloną. Jej świeży smak świetnie przełamie obfitość mięsa, zwłaszcza gdy wybierasz tłustsze kawałki.
Źródło: instagram.com/thesaladwhisperer

















