Te gofry są lepsze niż z budki nad morzem. Przede wszystkim ze względu na skład, ale też uniwersalność. Gofry z batatów od Ewy Wachowicz możesz podać na wytrawnie, np. z wędzonym łososiem, kapką kwaśnej śmietany i świeżym koperkiem albo na słodko - z ulubionymi owocami. Wychodzą obłędnie chrupiące, apetycznie złociste i tak smaczne, że trudno im się oprzeć. Jeśli masz gofrownicę, szykuj niezbędne składniki i bierz się za mieszanie. Już niedługo czeka cię prawdziwa uczta. Gofry Ewy Wachowicz są bardzo sycące, podane na słono sprawdzą się jako wymarzony obiad na lato. 

Co będzie potrzebne do zrobienia gofrów Ewy Wachowicz?

Przede wszystkim przydadzą się bataty - po 1 niewielkiej sztuce na osobę. Nie zamieniaj ich na zwykłe ziemniaki, bo nie osiągniesz tego samego smaku. W przepisie jest trochę cukru, ale z powodzeniem możesz go zastąpić tą samą ilością ksylitolu bądź erytrytolu.

Jajka wybierz tzw. „zerówki”, czyli oznaczone na opakowaniu numerem 0, pochodzące z chowu ekologicznego.Takie są najzdrowsze. Receptura Pani Ewy składa się jedynie z kilku produktów, warto więc, by były jak najlepszej jakości.

Jeśli zdecydujesz się na wytrawną wersję gofrów, radzę zmniejszyć ilość słodzidła oraz w ogóle nie używać ekstraktu z wanilii. Podane gramatury to porcja na jedną głodną osobę. Gdy chcesz nakarmić większą ilość domowników lub gości, przemnóż je odpowiednio do liczby biesiadników.  Autorka na końcu przepisu podaje swoją propozycję serwowania gofrów na słodko. Możesz z niej skorzystać albo zastąpić ją wytrawnymi dodatkami według własnego gustu. Pysznie będzie pasował serek kanapkowy i świeży ogórek, twarożek grani z rzodkiewką oraz szczypiorkiem lub plaster łososia. 

Przepis na gofry z batatów od Ewy Wachowicz

Składniki (na 2 gofry):

  • 1 batat
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 270 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 szczypta soli

Do podania w wersji na słodko:

  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka plastrów świeżego ananasa

Sposób przygotowania:

  1. Batata obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, wystudź i rozgnieć widelcem na papkę.
  2. Białka oddziel od żółtek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszaj ją następnie z purée z batata.
  4. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Jeśli robisz wersję na słodko, dodaj w tym momencie jeszcze ekstrakt waniliowy i zmiksuj całość. 
  6. Następnie wlej olej i wodę, posól do smaku i dokładnie wymieszaj. 
  7. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie wmieszaj do pozostałej masy. 
  8. Rozgrzej gofrownicę. Płytki posmaruj olejem, nałóż porcję ciasta i usmaż gofry.

Gotowe gofry z batata możesz podać z ubitym mleczkiem kokosowym (wystarczy zmiksować gęstą zawartość puszki mleczka kokosowego – bez wody – z cukrem) oraz pokrojonym w kostkę ananasem.

Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl