To nie jest pierwszy japoński przepis, który można opisać jako mega puszysty. Niedawno na polski rynek wkroczyły również fluffy pancakes, które słono kosztują w kawiarniach, są wyższe i bardziej piankowe od tradycyjnych. A japoński sernik bawełniany, to już prawdziwe mistrzostwo świata. Jest tak delikatny, że trudno uwierzyć, że ma w składzie ser, a nie samą białkową masę. Zrób go na święta i zaskocz gości, a nawet teściowa poprosi o przepis.
Przygotuj składniki na japoński sernik
Dokładnie przeczytaj listę produktów, bo część z nich jest inna niż na nasze serniki. Natomiast samo wykonanie jest dość proste i nie musisz się obawiać, że nie wyjdzie.
- 250 g serka śmietankowego typu Philadelphia, możesz zamienić na taką samą ilość mascarpone
- 60 masła
- 100 ml mleka
- 6 jajek
- 140 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi kukurydzianej, równie dobrze wyjdzie ze skrobia ziemniaczaną
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenek wyskrobanych z laski wanilii
Jak zrobić japoński sernik bawełniany?
- Serek śmietankowy przełóż do rondelka, dołóż do niego masło i wlej mleko. Postaw go na małym ogniu i mieszaj cały czas, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do przestudzenia.
- Do zimnej masy serowej dołóż żółtka, sok z cytryny i naturalny ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie. Na tym etapie możesz użyć miksera, ustawionego na wolne obroty.
- Mąkę i skrobię kukurydzianą przesiej bezpośrednio do masy serowej. Mieszaj ostrożnie, dopóki nie znikną wszystkie grudki.
- Białka ubij na sztywno, potem stopniowo dodawaj do nich cukier. Gotowa masa nie przesuwa się w misce, a na dnie nie ma żadnego płynu. Za to jest gęsta i błyszcząca.
- Białkową piankę wymieszaj razem z masą serową. Tym razem koniecznie zrób to drewnianą łyżką lub ewentualnie silikonową łopatką. Ale bardzo ważne jest, żeby mieszać ją od dołu do góry. Gotowa masa na sernik powinna być lekka, puszysta i jednolita.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na japoński bawełniany sernik. Napełnij wodą większą blaszkę i postaw w niej foremkę z ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 70-80 minut.
- Teraz będzie ważny etap, a mianowicie studzenie. Japoński sernik bawełniany zostaw w piekarniku, tylko lekko uchyl drzwiczki. Odczekaj 30 minut i dopiero wyjmij go, żeby wystudził się całkowicie.
- Podawaj oprószony cukrem pudrem lub ozdób go polewą czekoladową.

















