Domowe ciasteczka z ciasta francuskiego to prosty pomysł na deser. Kruche, lekko maślane warstwy ciasta w połączeniu ze słodko-kwaskowym nadzieniem owocowym, utworzą przepyszną przekąskę do kawy lub herbaty. Wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut.
Jeśli lubisz proste rozwiązania i domowy smak, koniecznie wypróbuj przepis na ciasteczka z borówkami i mascarpone – są pyszne, chrupiące i pełne aromatu. A jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, ostatnio na na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl widziałam inne przepisy na ciasteczka z ciasta francuskiego.
Słodkie ciasteczka z borówkami – zanim zaczniesz
Do przygotowania tych apetycznych ciasteczek można wykorzystać gotowe ciasto francuskie z marketu. To znacznie przyspiesza cały proces, ale jeśli ktoś jest zapalonym cukiernikiem, może przygotować własne ciasto francuskie.
Jeżeli korzystasz z gotowego ciasta, bardzo ważne jest, aby wyciągnąć je z lodówki na ok. godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu nie będzie pękać podczas rozwijania.
Kopertki z borówkami – przepis
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 250 g sera mascarpone
- 200 g borówek
- 1,5 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty o boku ok. 8 cm.
- Na kwadraty wyłóż serek mascarpone oraz umyte i osuszone borówki.
- W miseczce dokładnie wymieszaj cukier z cukrem waniliowym. Następnie posyp borówki ułożone na kwadratach z ciasta.
- Złóż kwadraciki, zamykając wewnątrz nadzienie i dokładnie zlep brzegi ciasta, aby w czasie pieczenia „kopertki” się nie rozkleiły.
- Poukładaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Roztrzep żółtko z mlekiem i posmaruj „kopertki”, aby po upieczeniu apetycznie błyszczały.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut, aż się zarumienią.
- Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
Z czym podawać ciasteczka z borówkami?
Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Doskonale pasują do porannej kawy, jako słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty.
Można je podać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. W takim wzbogaconym wydaniu sprawdzą się świetnie jako efektowny deser po obiedzie.
Nie bój, się modyfikuj przepis
Zamiast borówek możesz użyć innych owoców – jabłek z cynamonem, gruszek z imbirem, malin, jagód lub wiśni z kawałkami gorzkiej czekolady. Dlatego, jeśli twoja rodzina woli słodsze owoce, możesz śmiało wymienić borówki na inne owoce. Zachowaj tylko podobną ilość – ok. 200 g na jeden blat ciasta.
Możesz przed pieczeniem oprószyć ciasto wiórkami kokosowymi lub migdałami. Aby dobrze trzymały się na ciastkach, płatki migdałowe można drobniej pokruszyć (wiórki są wystarczająco drobne) i sypać od razu po nasmarowaniu ciastek mieszanką żółtka z mlekiem. Wtedy przylgną i nie będą się obsypywać.
W wersji świątecznej spróbuj nadzienia z mascarpone i drobno pokrojonych suszonych śliwek oraz miodu zamiast cukru. Będziesz mieć nietypowy świąteczny deser.

















