Chociaż lubię się popisać przed rodziną i gośćmi skomplikowanymi wypiekami, wiem, że czasem warto postawić na prostotę, żeby uwydatnić piękno i sezonowość składników. Tak jest właśnie w przypadku ciastek ze śliwkami. Nie wymagają dużo pracy i powstają w try miga, za to pozwalają błyszczeć jesiennym owocom. Wyglądają przy tym tak uroczo, jakby zrobił je twórczy cukiernik na miarę Amaury'ego Guichona, ale gdy serwuję je gościom przy podwieczorku, tak naprawdę tylko ja wiem, jak dziecinnie proste jest ich wykonanie. Spróbuj koniecznie – ani się nie spocisz, ani nie wykosztujesz.

O czym pamiętać, robiąc błyskawiczne francuskie ciastka?

„Całuski" ze śliwkami powstają z gotowego ciasta francuskiego, więc nie trzeba martwić się o wyrabianie czy ucieranie. Pamiętaj tylko, by odpowiednio wcześnie je wyjąć. Jeśli jest mrożone, najlepiej żeby odtajało stopniowo – najpierw przełóż je do lodówki (na przykład dzień przed pieczeniem). Schłodzone ciasto trzeba lekko ogrzać, ale jest to gra balansu. Nie może być zbyt zimne, bo podczas rozwijania będzie pękać i kruszyć się, ale gdy za bardzo zmięknie, zacznie przyklejać się do podłoża i zanadto rozciągać. Dobrze jest pracować z nim partiami i cały czas kontrolować jego temperaturę.

Śliwki także nie wymagają specjalnego przygotowania, bo skorzystasz po prostu ze świeżych, surowych owoców. Nie trzeba ich smażyć czy karmelizować. Jest tylko jedno „ale". Nie powinny być zbyt przejrzałe i soczyste, bo spód za bardzo rozmięknie, zwłaszcza że układasz je miąższem do dołu dla uzyskania „całuskowego" efektu. Pamiętaj także, żeby nie posypywać ich przed pieczeniem cukrem, bo wtedy puszczą więcej soku podczas obróbki cieplnej. Wystarczy, że oprószysz je lekko cynamonem, by uwydatnić ich naturalny smak, a przed podaniem możesz je wykończyć odrobiną miodowej glazury lub po prostu śnieżnobiałym cukrem pudrem.   

Fot. Getty/iStock, Majopez

Ciasteczka „całuski" ze śliwkami – przepis

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (około 375 g)
  • ok. 10 śliwek (najlepsze będą węgierki, ale możesz także wykorzystać inne odmiany, na przykład renklody)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 białko
  • 1 żółtko + mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

  1. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki. Ułóż owoce miąższem do dołu na desce i zrób w wybrzuszeniu ze skórką 3–4 nacięcia
  2. Rozwiń arkusz ciasta na płaskiej powierzchni i wykrój z niego okręgi nieco większe niż połówki śliwek. Wytnij także pierścienie o tej samej średnicy co krążki, które stworzą ranty.
  3. Posmaruj brzeg kółka z ciasta białkiem i połóż na wierzchu obręcz. W środku tak przygotowanego gniazdka umieść śliwkę (wypukłą częścią do góry). Oprósz nacięcia cynamonem. Powtórz te same czynności z pozostałymi elementami. 
  4. Umieść ciastka ze śliwkami na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj każde z nich z wierzchu żółtkiem rozmąconym z niewielką ilością mleka. Dzięki temu będą miały ładny rumiany kolor. 
  5. Piecz ciasteczka przez 15 minut w 200°C (tryb góra-dół). Kiedy przestygną, oprósz je cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zachowały chrupkość.