Biała lazania z patelni to szybki obiad jednogarnkowy, który jest równie sycący i rozgrzewający jak słynna podstawowa włoska zapiekanka na bazie sosu pomidorowego.

Nie zawiera co prawda mięsa ani sosu bolognese, ale za to płaty makaronu pławią się w apetycznej, kremowej „kąpieli" z dodatkiem zielonych warzyw i białej fasoli. Nie tylko łatwiej ją zrobić niż klasyczną lasagne, ale także mniej problemu sprawi jej odgrzanie. Sprawdzi się na błyskawiczny posiłek w domu lub lunch do pracy. 

Jak wykorzystać płaty makaronu lasagne?

Chociaż sam makaron nazywa się tak samo jak klasyczne włoskie danie, wcale nie trzeba się ograniczać do jednego, tradycyjnego przepisu. Jeśli nie masz ochoty na obfitą zapiekankę, a tym bardziej czasu na składanie skomplikowanych warstw, możesz także:

  • ugotować zupę lasagne – wszystkie znane smaki zamknięte w jednym garnku. Jest pyszna i rozgrzewająca, z porządną mięsną wkładką i sporą ilością mozzarelli i parmezanu.
  • pokroić ugotowany makaron w mniejsze kawałki i dodać do sałatki lub dowolnej zupy.
  • zamienić makaron na chrupiące chipsy – wystarczy go ugotować i upiec z ulubionymi przyprawami i parmezanem. Potem jeszcze tylko dip pomidorowy lub czosnkowy i oryginalna przekąska gotowa.
  • przyrządzić lazanię na słodko – z farszem z białego sera, śmietany i jabłek.

Wróćmy do naszej dzisiejszej, głównej propozycji. Płaty możesz też wrzucić z dodatkami na patelnię i przygotować obiad w 15 minut. Nie musisz nawet przygotowywać sosu beszamelowego, wystarczy mleko krowie lub roślinne. Sprawdź przepis poniżej. 

Biała lazania z patelni – przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 5 płatów makaronu lasagne
  • 240 g białej fasoli z puszki
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • pomidorki koktajlowe do podania

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w piórka, a cukinię w kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Umyj i osusz szpinak. 
  2. Wrzuć na patelnię cebulę, cukinię, fasolę i połamane w mniejsze kawałki makaronu lasagne. Wlej mleczko kokosowe i mleko sojowe. Wsyp przyprawy. Gotuj wszystko przez 10 minut, do czasu gdy makaron zmięknie, a sos zgęstnieje.
  3. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Wymieszaj. 
  4. Podawaj danie z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w połówki. Lasagne wegetariańska z cukinią świetnie będzie smakować posypana parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

Co jeszcze możesz dodać do lasagne z białym sosem?

Szybka lazania wegetariańska z patelni to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które akurat masz w lodówce. Dobrze sprawdzą się goszczące w tym przepisie cukinia i szpinak, ale możesz też wykorzystać zielony groszek lub szparagi.

Do pogłębienia smaku przydadzą się też białe pieczarki lub różyczki brokuła. Fasolę możesz zamienić na ciecierzycę, a w sezonie wiosennym nawet na bób. Do wykończenia dania warto użyć startego sera dojrzewającego (parmezan, grana padano) i świeżych ziół, na przykład w postaci listków bazylii.

Źródło: instagram.com/healthyomnomnom