Przepis na quesadillas przyda ci się, kiedy masz chrapkę na danie w stylu fast food – z dużą ilością żółtego sera, soczystym mięsem i z ulubionym dipem jak do nuggetsów lub nachosów. To jednocześnie potrawa pod znakiem czyszczenia lodówki. Do środka mogą trafić dowolne składniki z zapomnianej półki, ale jeśli chcesz trzymać się meksykańskich smaków, postaw przede wszystkim na kukurydzę i paprykę. Quesadilla z kurczakiem przyda się na lunch lub kolację, ale także na imprezę, bo pokrojona w trójkąciki jest idealna do dzielenia się.
Co to jest quesadilla?
Quesadilla przywędrowała do Polski z Meksyku. Określa tortillę (w oryginale kukurydzianą) wypełnioną serem (stąd też człon nazwy potrawy: queso – ser). Przyrządza się ją na płaskiej żeliwnej patelni z niskimi rantami zwanej comal (nie różniącej się dużo od specjalnej patelni do naleśników). Sama tortilla ma stać się z zewnątrz rumiana i chrupka, a ser musi się rozpuścić i apetycznie skleić spód z wierzchem. Quesadillę kroi się w trójkątne porcje i serwuje z pastą guacamole lub salsą pomidorową.
Podstawowa wersja z dwóch składników uległa z biegiem czasu wielu modyfikacjom i do środka można włożyć między innymi mieloną wołowinę lub chorizo, a także różne warzywa. Sprawdź wersję z piersią z kurczaka, boczkiem, kukurydzą i papryką. Już jeden kawałek porządnie syci.
Domowa quesadilla z kurczakiem – przepis
Składniki:
- 6 placków tortilli
- 1 czerwona cebula
- 200 g boczku wędzonego
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 30 g przecieru pomidorowego
- sos barbecue do posmarowania placków
- starta mozzarella (do posypania, ilość wedle uznania)
- przyprawy: sól, słodka papryka, chili, suszony czosnek
Przygotowanie:
- Pokrój boczek w kosteczkę i połóż go na zimnej patelni. Stopniowo ją podgrzewaj, tak żeby powoli wytapiać tłuszcz z boczku.
- Oczyść kurczaka i podziel go na mniejsze cząstki. Wrzuć na patelnię z boczkiem. Smaż, aż zmieni kolor, ale pozostanie soczysty.
- Dodaj do boczku i kurczaka warzywa – pokrojoną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę i odsączoną kukurydzę. Wlej przecier pomidorowy. Duś przez kilka minut, aż składniki nieco zmiękną. Dopraw farsz solą, papryką, chili i czosnkiem.
- Połóż tortillę pszenną na rozgrzanej patelni. Pozwól, żeby lekko się zarumieniła, po czym przewróć ją na drugą stronę. Posmaruj ją sosem barbecue i posyp mozzarellą. Nałóż część farszu. Przykryj kolejną porcją sera i drugim plackiem.
- Kiedy tortilla przypiecze się od spodu, przewróć całość na drugą stronę (pomóż sobie dużym płaskim talerzem lub deską do krojenia). Podsmażaj, aż ser w środku się rozpuści.
Z czym podawać quesadillę?
Warto trzymać się meksykańskiej inspiracji i serwować quesadillę z guacamole, czyli pastą z awokado. Możesz dodać do niej świeżą kolendrę, czosnek i szczypiorek. Dobrze sprawdzi się też świeża salsa pomidorowa lub salsa verde – zrobiona z zielonych pomidorów tomatillo i papryczki jalapeño.
Równie dobrze możesz jednak podać quesadillę z kurczakiem i kukurydzą z bardziej „znajomymi" dodatkami, takimi jak jogurtowo-majonezowy sos czosnkowy lub sos barbecue. Na szybką przekąskę lub lunch przyda się też tradycyjny ketchup lub słoiczek ketchupu z cukinii z własnej spiżarni.
Źródło: instagram.com/paulina.tryba


















