Naleśniki bez mąki, bez jajek, bez mleka lub wody gazowanej – czy to w ogóle możliwe? Miłośnicy klasycznych, cieniutkich francuskich crêpes popukają się w głowę, ale placki naprawdę da się zrobić bez tych wszystkich standardowych składników.

Wystarczy namoczyć dwa rodzaje ziaren i zmiksować je na pastę z wodą i szczyptą soli. Naleśniki z czerwonej soczewicy i komosy ryżowej są pełne białka roślinnego i błonnika. Dostarczają węglowodanów złożonych, a nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi, więc będą świetnym wyborem na zdrowe śniadanie.    

Jak można przyrządzić naleśniki bez mąki?

Pomysł na naleśniki ze zmielonych ziaren nie jest nowy, chociaż mogłoby się wydawać, że jest przede wszystkim odpowiedzą na różne nowoczesne przepisy, modę na superfood i wymagania dietetyczne. W rzeczywistości to przepis stary jak świat, wykorzystywany między innymi w kuchni indyjskiej. Jeśli się nią zainspirujesz, możesz przyrządzić tradycyjną dosę, czyli cienkie placki z soczewicy i ryżu. Idealne do serwowania różnego rodzaju curry i zup. 

Bezglutenowe naleśniki bez jajek i nabiału możesz też przygotować z samej soczewicy. Już jeden rodzaj ziarenek stworzy pastę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Ale jeśli chcesz, żeby placki miały jeszcze więcej smaku i były jeszcze bardziej pożywne, połącz ciemnopomarańczowe ziarna z quinoą dowolnej odmiany. Dla urozmaicenia może być to mieszanka białej, czerwonej i czarnej komosy ryżowej

Naleśniki z soczewicy i komosy ryżowej – przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy łuskanej
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • dodatkowo: 1 szklanka wody, 1/2 łyżeczki soli, olej do nasmarowania patelni

Przygotowanie:

  1. Wypłucz soczewicę i komosą pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie być mętna.
  2. Zalej oba rodzaje ziaren duża ilością czystej wody i odstaw je do namoczenia na minimum 2 godziny. Możesz też pozwolić im pęcznieć przez noc. 
  3. Odlej ziarna i ponownie je wypłucz. Zmiel w blenderze na pastę, razem ze szklanką czystej wody i solą. Masa powinna być całkowicie gładka, bez żadnych grudek.
  4. Rozgrzej płaską, dużą patelnię. Nasmaruj ją cienką warstwą oleju lub oliwy, za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. 
  5. Wlej porcję ciasta na naleśniki z czerwonej soczewicy i komosy na środek patelni. Rozprowadź łyżką lub chochelką, żeby powstał cienki placek.
  6. Smaż naleśniki przez 2 minuty na każdą stronę, aż staną się złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czym wypełnić naleśniki z czerwonej soczewicy i quinoi?

Cienkie, miękkie, elastyczne placki z soczewicy i komosy ryżowej są w stanie całkowicie zastąpić zwykłe naleśniki. To znaczy, że możesz je wypełnić zarówno słodkim, jak i słonym farszem. Świetnie smakują na przykład z serem, ze szpinakiem lub kurczakiem, ale jeśli chcesz stworzyć zdrowy wrap na lunch, możesz wykorzystać nietuzinkowe nadzienia, takie jak:

  • różowy hummus z buraków – kolejna porcja białka i błonnika oraz dodatek antyoksydantów i słodyczy w postaci czerwonego warzywa,
  • pieczone warzywa – na przykład kalafior, kapusta, można skropić sosem z pasty sezamowej tahini i soku z cytryny,
  • sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów koktajlowych, ogórka, rukoli lub szpinaku, najlepiej w połączeniu z jogurtowym sosem czosnkowym,
  • smażone boczniaki – mięsiste grzyby zastąpią mięso, możesz na przykład zestawić je z grillowanym halloumi lub żółtym serem.

Źródło: facebook.com/plantbaes