Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę, która zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza, ta sałatka sprawdzi się perfekcyjnie. Wystarczy kilka prostych produktów, chwila krojenia i gotowe. To jeden z tych przepisów, który ratuje sytuację, gdy goście są już w drodze i trzeba wykombinować coś na szybko.

Banalna sałatka, która zawsze robi wrażenie

Do przygotowania potrzebujesz jajek ugotowanych na miękko, świeżego ogórka oraz kilku dodatków, które świetnie się uzupełniają: marynowanych pieczarek, dobrej szynki i odrobiny majonezu. Całość jest szybka, prosta i niezwykle uniwersalna. Możesz podać ją jako przystawkę, sałatkę na stół świąteczny lub elegancki dodatek do kolacji sylwestrowej. Nie sprawdzi się raczej na Wigilię, bo zawiera mięso.

Nazywam tę sałatkę 5-minutową, bo jej przygotowanie trwa dosłownie tyle, ile trwa gotowanie jajek i to na miękko, więc dosłownie 4-5 minut. Wystarczy posiekać wszystkie składniki i wymieszać je z prościutkim sosem. Nie trzeba specjalnie doprawiać tej sałatki, bo szynka jest słona, marynowane pieczarki mają wyrazisty smak, a jajka i majonez spajają całość. Lubię doprawić tę sałatkę porządnie świeżo mielonym pieprzem i to tyle. Starczy, by stworzyć coś super pysznego.

Przepis na sałatkę z jajkiem na miękko i ogórkiem

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na miękko
  • 1 średni ogórek lub 2 mniejsze (świeży)
  • 150 g marynowanych pieczarek
  • 100 g gotowanej lub pieczonej szynki
  • 1–2 łyżki majonezu (opcjonalnie pół na pół z jogurtem)
  • garść koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na miękko (ok. 4 minuty), obierz i pokrój na większe kawałki. Żółtko powinno pozostać lekko płynne.
  2. Ogórka umyj i pokrój w kostkę, skórki nie musisz usuwać.
  3. Pieczarki odsącz z zalewy i posiekaj, szynkę pokrój w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj, tak aby żółtko lekko połączyło się z sosem.
  5. Dodaj siekany koperek.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj od razu, wtedy sałatka smakuje najlepiej. Jest ona na tyle wyrazista, że nie trzeba czekać, aż smaki się przegryzą.

Dodatki i proste zamienniki

Ten przepis potraktuj jako bazę. Nie masz marynowanych pieczarek? Z powodzeniem zastąp je korniszonami lub ogórkami kiszonymi, też dodadzą przyjemnej kwasowości i chrupkości.

Dla urozmaicenia możesz dorzucić pokrojoną paprykę w ulubionym kolorze, czerwoną cebulę albo szczypiorek. Jeśli chodzi o szynkę, sprawdzi się każda: gotowana, pieczona czy wędzona. W wersji bezmięsnej możesz sięgnąć po wędzone tofu.

A gdy masz ochotę na lżejszy sos, zamień majonez na jogurt grecki lub naturalny. Dodatek odrobiny musztardy sprawi, że całość nadal będzie wyrazista i bardzo smaczna.

Źródło: mojegotowanie.pl, Urszula Majewska