Oto sałatka, którą naprawdę uszykujesz w 10 minut i to nie śpiesząc się za bardzo. Potrawa, poza krótkim czasem przygotowania ma 2 auty: jest wyjątkowo ładna i ma obłędny dressing, który zrobisz w 60 sekund. Ponieważ naprawdę nie trzeba tu nad niczym się trudzić, szykuj sałatkę tuż przed przyjściem gości, bo wtedy będzie wyglądała najbardziej apetycznie. I pamiętaj, żeby jej nie przemieszać, bo czar pryśnie.

Przepis na 10-minutową sałatkę

Składniki:

  • 1 paczka porwanej sałaty
  • 5-6 pomidorów
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 czerwone papryki
  • 150-200 g żółtego sera, np. Gouda
  • ¼ marchewki

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dużą przezroczystą miskę. Na dnie ułóż połowę sałaty. 
  2. Pomidory pokrój dość drobno i ułóż w misce na sałacie.
  3. Posiekaj dość drobno czerwoną cebulę i oprósz pomidory.
  4. Odsącz groszek zielony i przysyp nim cebulę.
  5. Pokrój w drobne kawałki czerwone papryki i włóż do miski.
  6. Przysyp paprykę resztą sałaty.
  7. Obierz i zetrzyj marchew na grubych oczkach tarki. Wlej oliwę do miseczki i wrzuć na chwilę tartą marchewkę. Odcedź, pozostawiając oliwię w miseczce.
  8. Do oliwy dodaj pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszaj. Oblej sałatkę. Nie mieszaj!
  9. Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki i przysyp sałatkę z wierzchu. Na ser nałóż trochę wiórków z tartej marchewki, wykąpanej w oliwie.

Tak przygotowaną sałatkę stawiaj na stół. Bezpośrednio przed nałożeniem pierwszej porcji na talerzyki, możesz ją wymieszać, aby dresssing rozprowadził się na wszystkie składniki.

Modyfikacje 10-minutowej sałatki

Choć ta sałatka robi świetne wrażenie, możesz ją łatwo dopasować do własnych upodobań albo do tego, co akurat masz w lodówce. Najprostsza modyfikacja to wymiana sałaty – mieszanka lodowej z rzymską da bardziej chrupki efekt, z kolei roszponka doda delikatności. Masz ochotę dodać garść rukoli? Świetnie.

Jeżeli chcesz, żeby danie nabrało bardziej świątecznego wyrazu, dorzuć garść granatu albo kilka cienkich plasterków świeżej gruszki. W obu przypadkach dobrze pasuje też odrobina orzechów włoskich, najlepiej podprażonych na suchej patelni.

Gouda sprawdzi się świetnie, ale równie dobry będzie ser mimolette, cheddar albo łagodny edamski. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, dodaj kilka kostek fety lub twardego koziego sera. Groszek z puszki da się też zastąpić kukurydza, jeśli akurat groszku nie masz.

10-minutowa sałatka: rady praktyczne

  • Zadbaj o to, żeby miód całkowicie się rozpuścił w dressingu. .
  • Kluczowa zasada tej sałatki: nie mieszaj jej przed podaniem.
  • Warstwy mają wyglądać efektownie. Dlatego w czasie układania warstw pamiętaj, że najbardziej widoczne będzie to, co położysz przy ściance miski. Pilnuj więc, by właśnie tam tworzyły się wyraźne warstwy.  Środek miski nie musi być tak dokładnie wypełniony poszczególnymi składnikami, ale brzegi sałatki – tak.