Surówka coleslaw to klasyk klasyków, jeśli chodzi o dodatki do obiadu. Ten przepis można spotkać niemal na całym świecie, ale kto powiedział, że zawsze musi smakować identycznie? Czasem warto nieco podkręcić klasyczny przepis, dorzucając do miski coś ekstra, żeby zachwycić nowym smakiem. Spróbuj więc przygotować coleslaw z nietypowym sosem o znacznie ciekawszym smaku i aromacie, a być może posmakuje ci on bardziej niż klasyczna wersja.
Jak zrobić coleslaw inaczej?
Klasyczna surówka coleslaw to nic innego jak połączenie kapusty, marchewki i cebuli z prostym majonezowym sosem. My jednak trafiliśmy ostatnio na coś znacznie ciekawszego, czyli coleslaw z sosem tahini. Choć początkowo może się to wydawać dziwnym pomysłem to tahina, czyli pasta sezamowa, wprost genialnie sprawdza się jako baza do dressingu. Wszystko dlatego, że ma idealnie gładką i aksamitną konsystencję, a do tego zachwyca głębokim smakiem i wyjątkowym aromatem.
Aby przygotować taki coleslaw, wystarczy tylko poszatkować kapustę i wymieszać ją z sokiem z cytryny, pastą tahini oraz solą, a potem całość posypać jeszcze ziarenkami sezamu dla dodatkowej chrupkości. A jeśli lubisz pikantne smaki, opcjonalnie można też dodać do tego podstawowego zestawu płatki chili. Zobacz dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i spróbuj przyrządzić coleslaw w takiej wersji. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz.
Surówka coleslaw z sosem tahini
Składniki:
- połówka kapusty stożkowej,
- 1 łyżka pasty tahini,
- 1 duża cytryna,
- 2 łyżeczki sezamu,
- ¾ łyżeczki soli kuchennej,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków chili.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, a następnie przełóż do dużej miski.
- Całość skrup sokiem z cytryny, posyp solą i wymieszaj z pastą tahini oraz nasionami sezamu (opcjonalnie możesz dodać też płatki chili).
- Wymieszaną surówkę pougniataj przez chwilę w dłoniach, aby kapusta zmiękła.
- Gotowa surówka coleslaw z sosem tahini najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.
Źródło: Instagram @christinasots
















