Ciasto z borówkami mieszane tylko trzepaczką i ewentualnie łyżką, to moja ulubiona opcja na leniwe popołudnia, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę spędzać godzin w kuchni. W dodatku niemal wszystkie składniki odmierzam szklanką. To bardzo upraszcza sprawę i sprawia, że nawet osoba, która rzadko cokolwiek piecze, spokojnie sobie poradzi z tym przepisem. Puszyste ciasto z borówkami pięknie wyrasta i ma przyjemną w jedzeniu strukturę. Jest supermiękkie i sprężyste, świetnie się kroi i nie kruszy. Doskonale smakuje na ciepło, podane ze szklanką mleka i na drugi dzień, jeśli coś zostanie.

Jak zrobić leciutkie ciasto z borówkami?

Wszystko polega na szybkim połączeniu składników mokrych z suchymi w 1 misce, bez żadnych ceregieli. Nie trzeba nic ubijać ani długo miksować – wystarczy dokładnie połączyć składniki i już. To ciasto z kategorii: wymieszaj, wlej, upiecz. Najważniejsze, by nie przedobrzyć z mieszaniem po dodaniu mąki – tylko do momentu połączenia składników. Dzięki temu ciasto zachowa swoją lekkość. Borówki dodaje się na końcu, już do gotowej masy. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Przepis na puszyste ciasto z borówkami

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej (ok. 280 g)
  • 1 i 1/4 szklanki borówek (ok. 180 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml), również w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (ok. 80 ml)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 12 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W większej misce połącz jajka, mleko i olej. Mieszaj trzepaczką, aż całość się połączy.
  3. Do mokrych składników przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli.
  4. Delikatnie wymieszaj całość, używając trzepaczki lub łyżki, tylko do momentu, aż nie będzie widać suchej mąki.
  5. Dodaj borówki i bardzo krótko zamieszaj, tylko żeby równomiernie się rozłożyły w cieście.
  6. Masę przełóż do przygotowanej formy.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. C (góra-dół) przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  8. Po upieczeniu ostudź ciasto w formie. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem.

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Jeśli nie masz borówek, sięgnij po inne owoce – sprawdzą się np. maliny, porzeczki albo drobne kawałki jabłek. Warto wtedy lekko je obtoczyć w mące, żeby nie opadały na dno. Zamiast mleka krowiego możesz użyć napoju roślinnego, najlepiej neutralnego w smaku, np. owsianego lub ryżowego. Zamiast oleju rzepakowego może być też słonecznikowy. Mąkę tortową da się zastąpić mąką pszenną uniwersalną typu 480. 

Jak przyspieszyć przygotowanie tego wypieku?

Mleko i jajka koniecznie wyjmij na godzinę przed pieczeniem, żeby miały temperaturę pokojową. Dzięki temu nie powstanie zakalec. Możesz też użyć papierowych papilotek i upiec zamiast ciasta muffinki. Pieką się one krócej, ok. 25 minut. Jeśli masz do dyspozycji jedynie mrożone borówki, dodaj je prosto z zamrażarki, bez rozmrażania. Dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku i nie zaburzą struktury ciasta.