Sernik na mleku skondensowanym idealnie wpisuje się w wielkanocne menu. Takiego ciasta po prostu nie może zabraknąć na stole. Jest puszysty i tak leciutki jak obłoczek z nieba. Sekret tkwi we właściwej kolejności wykonania przepisu krok po kroku. Każdy jest ważny i lepiej go nie pomijać, bo ciasto zrobi się nieprzyjemnie zbite lub za bardzo przypieczone.
Przygotuj składniki na puszysty sernik
Podane poniżej proporcje najlepiej pasują do blaszki o średnicy 26 cm. Możesz też wybrać taką o zbliżonych rozmiarach, ale lepiej, żeby nie były to większe różnice. Taka zmiana może wpłynąć na czas pieczenia.
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 5 jajek średniej wielkości
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- sol z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Jak zrobić sernik na mleku skondensowanym?
- Cytrynę porządniej wyszoruj, a potem przełóż ją do miski i zalej wrzątkiem. Po 10 sekundach wyłów ją i przelej zimną wodą. Inaczej skórka może zrobić się wiotka i trudno ją będzie zetrzeć zwłaszcza na drobnych oczkach, a taka właśnie jest potrzebna.
- Białka jajek przełóż do wysokiego naczynia, dosyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Zacznij od małych obrotów, stopniowo zwiększaj je do średnich lub najwyższych.
- Do większej miski przełóż ser z wiaderka, wlej do niego mleko skondensowane, sok cytrynowy, dodaj żółtka, skórkę z cytryny i wsyp jeszcze 2 budynie. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Do masy serowej przełóż pianę z białek. Wymieszaj delikatnie, dzięki temu sernik na mleku skondensowanym będzie puszysty. Najlepiej jest zrobić to silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, na pewno nie rób tego mikserem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia razem z rantami. Wlej do niej masę serową i wyrównaj.
- Na samym dole piekarnika, na blaszce z jego wyposażenia połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Ustaw 160 stopni Celsjusza i zaczekaj, aż się nagrzeje, w trybie pieczenia góra-dół. Potem włóż do środka sernik na mleku skondensowanym i piecz 90 minut. Jeśli góra sernika zacznie się mocniej rumienić na długo przed końcem pieczenia, przykryj ciasto folią aluminiową, którą zdejmiesz pod koniec.
- Sernik zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku. A potem powinien się jeszcze schłodzić w lodówce. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem lub ozdób polewą czekoladową.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @Tysia Gotuje

















