Sernik na mleku skondensowanym idealnie wpisuje się w wielkanocne menu. Takiego ciasta po prostu nie może zabraknąć na stole. Jest puszysty i tak leciutki jak obłoczek z nieba. Sekret tkwi we właściwej kolejności wykonania przepisu krok po kroku. Każdy jest ważny i lepiej go nie pomijać, bo ciasto zrobi się nieprzyjemnie zbite lub za bardzo przypieczone.

Przygotuj składniki na puszysty sernik

Podane poniżej proporcje najlepiej pasują do blaszki o średnicy 26 cm. Możesz też wybrać taką o zbliżonych rozmiarach, ale lepiej, żeby nie były to większe różnice. Taka zmiana może wpłynąć na czas pieczenia.

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 jajek średniej wielkości
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • sol z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Jak zrobić sernik na mleku skondensowanym?

  1. Cytrynę porządniej wyszoruj, a potem przełóż ją do miski i zalej wrzątkiem. Po 10 sekundach wyłów ją i przelej zimną wodą. Inaczej skórka może zrobić się wiotka i trudno ją będzie zetrzeć zwłaszcza na drobnych oczkach, a taka właśnie jest potrzebna.
  2. Białka jajek przełóż do wysokiego naczynia, dosyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Zacznij od małych obrotów, stopniowo zwiększaj je do średnich lub najwyższych. 
  3. Do większej miski przełóż ser z wiaderka, wlej do niego mleko skondensowane, sok cytrynowy, dodaj żółtka, skórkę z cytryny i wsyp jeszcze 2 budynie. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Do masy serowej przełóż pianę z białek. Wymieszaj delikatnie, dzięki temu sernik na mleku skondensowanym będzie puszysty. Najlepiej jest zrobić to silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, na pewno nie rób tego mikserem.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia razem z rantami. Wlej do niej masę serową i wyrównaj. 
  6. Na samym dole piekarnika, na blaszce z jego wyposażenia połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Ustaw 160 stopni Celsjusza i zaczekaj, aż się nagrzeje, w trybie pieczenia góra-dół. Potem włóż do środka sernik na mleku skondensowanym i piecz 90 minut. Jeśli góra sernika zacznie się mocniej rumienić na długo przed końcem pieczenia, przykryj ciasto folią aluminiową, którą zdejmiesz pod koniec.
  7. Sernik zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku. A potem powinien się jeszcze schłodzić w lodówce. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem lub ozdób polewą czekoladową.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @Tysia Gotuje