Zajadanie babcinego budyniu najpierw ukradkiem prosto z rondelka, gdy był jeszcze gorący, a potem już „legalnie”, z pucharka, to do dziś jedno z moich słodszych wspomnień z dzieciństwa. Kiedy babcia Zosia zabierała się za gotowanie tego przysmaku, sadzała mnie na krzesełku w kuchni obok siebie i opowiadała mi bajki. O wesołej królewnie Marysieńce, magicznym zającu Mieciu o różowych uszach, piernikowym lesie i wielu innych cudownych rzeczach. Czarodziejskie historie wymyślała na bieżąco, mieszając budyń i w drugim rondelku gotując dla mnie mleko na kakao. Za żadne skarby świata nie oddałabym tych chwil. Choć przestałam wierzyć w bajki, z apetytu na domowy budyń nigdy nie wyrosłam. 

Jak zrobić idealny domowy krem budyniowy? Rada z babcinego przepiśnika

Przepis na perfekcyjnie kremowy, puszysty i pyszny krem budyniowy znalazłam jakiś czas temu w zeszycie babci. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ nadaje się nie tylko do jedzenia jako samodzielny deser prosto z miseczki, ale też do przekładania domowych ciast, np. napoleonki czy karpatki, oraz do wypełniania kruchych babeczek.

GettyImages, ffolas

Zauważyłam, że w starym przepiśniku jeden ze składników był podkreślony podwójną kreską - w ten sposób babcia zawsze zaznaczała swoje ulubione dodatki do dań. Chodziło o 3 żółtka. Moja babcia miała dostęp do świeżych wiejskich jajek od szczęśliwych kur, i takie właśnie żółtka będą najlepsze do tego przepisu. 

Poza żółtkami potrzebne jest też dobrej jakości masło o wysokiej zawartości tłuszczu (82 lub 83%) oraz pełnotłuste mleko. Dzięki tym składnikom budyń wychodzi bardzo gęsty, idealnie kremowy oraz wyjątkowo smaczny. 

Co zrobić, żeby domowy budyń się nie zwarzył i nie miał grudek?

Podstawowa zasada jest bardzo prosta. Domowy budyń, będący bazą do kremu budyniowego, mieszaj krótko, ale energicznie. To sprawi, że nie zrobią się w nim grudki i konsystencja masy będzie gęsta, a zarazem jedwabista. Bardzo ważna jest też temperatura użytych produktów. Wszystkie składniki kremu muszą być ciepłe - minimum 3 h wcześniej wyjęte z lodówki. 

Przepis na aksamitny domowy krem budyniowy babci Zosi

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 120 g białego cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 3 żółtka jaj wiejskich 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła 82% lub 83%

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z grubym dnem wlej 400 ml mleka i gotuj je na małym ogniu, żeby nie wykipiało. 
  2. W misce zmiksuj 3 żółtka z cukrem, cukrem z wanilią, mąką, skrobią oraz resztą (100 ml) mleka na puszystą, jasną masę. 
  3. Gdy mleko się zagotuje, powoli wlej do niego zmiksowaną masę jajeczną.
  4. Całość gotuj na małym ogniu, początkowo mieszając łyżką. Gdy pojawią się grudki, zacznij energicznie mieszać masę rózgą kuchenną, aż powstanie jednolity budyń.
  5. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw budyń do przestygnięcia. 
  6. W osobnej misce miękkie masło utrzyj mikserem na jasny puch. 
  7. Do puszystej masy maślanej dodawaj po łyżce domowego budyniu (musi by wystudzony do temperatury pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła) i miksuj dalej, aż powstanie gęsty i zupełnie gładki krem budyniowy. 

Smacznego!