Zajadanie babcinego budyniu najpierw ukradkiem prosto z rondelka, gdy był jeszcze gorący, a potem już „legalnie”, z pucharka, to do dziś jedno z moich słodszych wspomnień z dzieciństwa. Kiedy babcia Zosia zabierała się za gotowanie tego przysmaku, sadzała mnie na krzesełku w kuchni obok siebie i opowiadała mi bajki. O wesołej królewnie Marysieńce, magicznym zającu Mieciu o różowych uszach, piernikowym lesie i wielu innych cudownych rzeczach. Czarodziejskie historie wymyślała na bieżąco, mieszając budyń i w drugim rondelku gotując dla mnie mleko na kakao. Za żadne skarby świata nie oddałabym tych chwil. Choć przestałam wierzyć w bajki, z apetytu na domowy budyń nigdy nie wyrosłam.
Jak zrobić idealny domowy krem budyniowy? Rada z babcinego przepiśnika
Przepis na perfekcyjnie kremowy, puszysty i pyszny krem budyniowy znalazłam jakiś czas temu w zeszycie babci. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ nadaje się nie tylko do jedzenia jako samodzielny deser prosto z miseczki, ale też do przekładania domowych ciast, np. napoleonki czy karpatki, oraz do wypełniania kruchych babeczek.
GettyImages, ffolas
Zauważyłam, że w starym przepiśniku jeden ze składników był podkreślony podwójną kreską - w ten sposób babcia zawsze zaznaczała swoje ulubione dodatki do dań. Chodziło o 3 żółtka. Moja babcia miała dostęp do świeżych wiejskich jajek od szczęśliwych kur, i takie właśnie żółtka będą najlepsze do tego przepisu.
Poza żółtkami potrzebne jest też dobrej jakości masło o wysokiej zawartości tłuszczu (82 lub 83%) oraz pełnotłuste mleko. Dzięki tym składnikom budyń wychodzi bardzo gęsty, idealnie kremowy oraz wyjątkowo smaczny.
Co zrobić, żeby domowy budyń się nie zwarzył i nie miał grudek?
Podstawowa zasada jest bardzo prosta. Domowy budyń, będący bazą do kremu budyniowego, mieszaj krótko, ale energicznie. To sprawi, że nie zrobią się w nim grudki i konsystencja masy będzie gęsta, a zarazem jedwabista. Bardzo ważna jest też temperatura użytych produktów. Wszystkie składniki kremu muszą być ciepłe - minimum 3 h wcześniej wyjęte z lodówki.
Przepis na aksamitny domowy krem budyniowy babci Zosi
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%
- 120 g białego cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka jaj wiejskich
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła 82% lub 83%
Sposób przygotowania:
- Do garnka z grubym dnem wlej 400 ml mleka i gotuj je na małym ogniu, żeby nie wykipiało.
- W misce zmiksuj 3 żółtka z cukrem, cukrem z wanilią, mąką, skrobią oraz resztą (100 ml) mleka na puszystą, jasną masę.
- Gdy mleko się zagotuje, powoli wlej do niego zmiksowaną masę jajeczną.
- Całość gotuj na małym ogniu, początkowo mieszając łyżką. Gdy pojawią się grudki, zacznij energicznie mieszać masę rózgą kuchenną, aż powstanie jednolity budyń.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw budyń do przestygnięcia.
- W osobnej misce miękkie masło utrzyj mikserem na jasny puch.
- Do puszystej masy maślanej dodawaj po łyżce domowego budyniu (musi by wystudzony do temperatury pokojowej, żeby masa się nie zwarzyła) i miksuj dalej, aż powstanie gęsty i zupełnie gładki krem budyniowy.
Smacznego!
















