Ten koktajl może przypaść ci do gustu nawet wtedy, gdy na co dzień nie przepadasz za takimi napojami, bo wychodzi gęsty i puszysty prawie jak deserowy mus. Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników i kremowej konsystencji stanie się jedną z twoich ulubionych śniadaniowych opcji. Zawiera i węglowodany, i zdrowe tłuszcze, i białko, i witaminy: komplet. A przy tym jest pyszny. Nie musisz nic gotować, piec ani planować z wyprzedzeniem. Wystarczy 5 minut z rana i blender. 

Koktajl truskawkowy z przepisu Ani Lewandowskiej

Zdecydowałam się przyjrzeć bliżej temu przepisowi, bo idealnie wpisuje się w codzienne potrzeby — zwłaszcza, gdy brakuje czasu, a chcesz zjeść coś zbilansowanego i wartościowego. Truskawki dodają naturalnej słodyczy, awokado nadaje koktajlowi Ani Lewandowskiej kremowości, a napój kokosowy egzotycznego smaku.

Zestawienie tych składników nie jest oczywiste, ale działa świetnie. Całość jest lekka, ale sycąca za sprawą tłuszczu z awokado i węglowodanom z płatków owsianych. Koktajl truskawkowy Ani dzięki nim może służyć za szybki, samodzielny posiłek.

Przepis na koktajl truskawkowy Ani Lewandowskiej

Składniki

  • 1 szklanka truskawek (ok. 150 g)
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 1 łyżka miodu (ok. 15 g)
  • 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (ok. 20 g)
  • 1 szklanka napoju kokosowego (250 ml)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 

Sposób przygotowania

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki. Jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich rozmrażać.
  2. Awokado obierz i wydrąż ćwiartkę miąższu.
  3. Do kielicha blendera wrzuć truskawki, awokado, miód, płatki owsiane, sok z cytryny i napój kokosowy.
  4. Blenduj całość przez około 60 sekund, aż masa będzie gładka i kremowa.
  5. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody i ponownie zblenduj przez kilka sekund.
  6. Przelej do szklanki lub butelki i wypij od razu albo przechowuj w lodówce maksymalnie do kilku godzin.

Źródło przepisu: hbpa.pl

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Jeśli nie masz któregoś ze składników albo chcesz lekko zmodyfikować smak, możesz śmiało kombinować. Zamiast truskawek sprawdzą się maliny, borówki lub maślane i kremowe mango. Zamiast miodu dodać możesz syrop klonowy albo 2-3 daktyle.

Awokado możesz pominąć, ale wtedy koktajl będzie mniej aksamitny. Płatki owsiane możesz wymienić na jaglane lub orkiszowe, a napój kokosowy zastąpić migdałowym, ryżowym albo owsianym, koniecznie bez dodatku cukru, bo wystarczająco słodkie są już owoce i miód. Jeśli chcesz dodać do posiłku trochę białka, dodaj łyżkę jogurtu greckiego albo odżywki białkowej.