Ten deser z pewnością zrobi furorę na wszystkich imprezach, szczególnie tych z udziałem dzieci. Te mini-arbuziki nie tylko wyglądają przeuroczo, ale też wyśmienicie smakują, a jakby tego było mało, powstają w bardzo łatwy sposób. Wystarczą dosłownie 2 składniki i chwilka pracy, a całą resztę zrobi już za ciebie lodówka. Zobacz ten genialny w swojej prostocie trik i koniecznie go przetestuj.
Prosty deser, który robi wielkie wrażenie
Galaretka to jeden z najprostszych sposobów na deser. Zwykle robi się ją w pucharkach, szklankach lub miseczkach, choć można też podać ją jak ciasto, wylewając kolejno warstwy różnokolorowych galaretek do tortownicy. My jednak trafiliśmy ostatnio na coś jeszcze lepszego, czyli mini-arbuziki z galaretek. Ten deser zachwyca każdego, a robi się go raz-dwa.
Wystarczy tylko kilka limonek i galaretka w czerwonym kolorze. Nie musi być arbuzowa, możesz wykorzystać też tę o smaku truskawkowym, malinowym czy nawet poziomkowym. A mając już te składniki, trzeba tylko wydrążyć połówki limonki, a potem wlać do nich tężejącą galaretkę.
Po zastygnięciu i przekrojeniu całości na pół powstaną z tego urocze deserki do złudzenia przypominające ćwiartki arbuza. Jedyne, czego im brakuje, to już tylko pestki, a te można łatwo zrobić z pewnych popularnych kuchennych drobinek. Wystarczy delikatnie wcisnąć w galaretkę ziarenka czarnego sezamu i tak oto powstaną arbuzowe pestki.
Zamiast czarnego sezamu, można też użyć czarnuszki, ale od razu trzeba zaznaczyć, że jest mniej subtelna w smaku, więc znacznie mocniej wpłynie ona na całość gotowego deseru. A jeśli chcesz wersję całkowicie na słodko, wlej do tężejącej galaretki
Galaretki arbuzy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 galaretka czerwona
- kilka limonek
- czarny sezam
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
- Limonki dokładnie oczyść, a następnie pokrój na połówki. Ostrożnie wydrąż z nich miąższ, aby nie naruszyć skórek.
- Puste skórki limonki wypełnij tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Gdy całkowicie stężeją, pokrój je na pół, tworząc urocze ćwiartki arbuzików.
- Na koniec delikatnie wciśnij w każdą galaretkę po kilka ziarenek czarnego sezamu i gotowe.

















