Babka „Karmelcia” to jeden z tych przepisów, które zaskakują prostotą, a jednocześnie dają efekt jak z najlepszej cukierni. Siostra Anastazja udowadnia, że nawet klasyczna forma babki może być pełna charakteru, jeśli tylko odpowiednio dobierze się dodatki. W tym przypadku wszystko opiera się na połączeniu likieru, cytrynowej nuty i słodkich brzoskwiń, które zazwyczaj lądują w serniku. Spróbuj tego miksu smaków, a pokochasz je od pierwszego kęsa.

Wielkanocna babka z brzoskwiniami - pyszny pomysł siostry Anastazji

Ten przepis przyciąga nie tylko uroczą nazwą, ale i wyjątkowym smakiem. Babka „Karmelcia” to autorski pomysł siostry Anastazji. Kluczem do sukcesu jest tutaj połączenie margaryny, oleju i adwokatu, które tworzy wyjątkowo miękką i wilgotną strukturę ciasta. A gdy do tego dorzuci się jeszcze brzoskwinie z puszki, to powstanie już prawdziwe niebo w gębie. 

To ciasto jest wyjątkowo uniwersalne, bo sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi przy kawie. Przy tym wszystkim nie wymaga skomplikowanego przygotowania, ani czasochłonnych dekoracji, bo wystarczy tylko delikatne oprószenie cukrem pudrem na koniec.

Dodatki do babki -  o tym warto wiedzieć

Wybierając dodatki do babki, przede wszystkim sięgnij po połówki brzoskwiń w lekkim syropie, które mają znacznie lepszą strukturę niż te w gęstym sosie. Przed użyciem jednak dobrze je odsącz, a dzięki temu owoce nie zapadną się w cieście. A jeśli nie przepadasz za brzoskwiniami z puszki lub nie możesz ich akurat dostać w swoich sklepie to świetnie zastąpią je morele lub ananas w syropie.

Zamiast likieru adwokat, możesz użyć śmietanki kremówki z dodatkiem aromatu waniliowego, a margarynę można oczywiście zastąpić masłem. Dodatkowo do ciasta można sypnąć też odrobinę cynamonu lub ekstraktu z wanilii dla pogłębienia smaku. Taka babka na oleju świetnie smakuje również w wersji kakaowej, więc można śmiało sypnąć do ciasta 1 czubatą łyżkę kakao, ale wtedy dodać też nieco więcej cukru.

Babka „Karmelcia” - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki likieru adwokat
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki (w syropie)

Przygotowanie:

  1. Do rondla wrzuć margarynę, wlej olej, dodaj cukier, likier adwokat oraz wodę. Całość zagotuj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodaj żółtka. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórką z cytryny. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
  3. Brzoskwinie osącz z syropu i pokrój w drobną kostkę.
  4. Ciasto przelej do formy na babkę (natłuszczonej i oprószonej mąką), a na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki brzoskwiń.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50–55 minut – do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wystudź babkę i posyp ją cukrem pudrem.

Źródło: siostra-anastazja.pl