Babka „Karmelcia” to jeden z tych przepisów, które zaskakują prostotą, a jednocześnie dają efekt jak z najlepszej cukierni. Siostra Anastazja udowadnia, że nawet klasyczna forma babki może być pełna charakteru, jeśli tylko odpowiednio dobierze się dodatki. W tym przypadku wszystko opiera się na połączeniu likieru, cytrynowej nuty i słodkich brzoskwiń, które zazwyczaj lądują w serniku. Spróbuj tego miksu smaków, a pokochasz je od pierwszego kęsa.
Wielkanocna babka z brzoskwiniami - pyszny pomysł siostry Anastazji
Ten przepis przyciąga nie tylko uroczą nazwą, ale i wyjątkowym smakiem. Babka „Karmelcia” to autorski pomysł siostry Anastazji. Kluczem do sukcesu jest tutaj połączenie margaryny, oleju i adwokatu, które tworzy wyjątkowo miękką i wilgotną strukturę ciasta. A gdy do tego dorzuci się jeszcze brzoskwinie z puszki, to powstanie już prawdziwe niebo w gębie.
To ciasto jest wyjątkowo uniwersalne, bo sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi przy kawie. Przy tym wszystkim nie wymaga skomplikowanego przygotowania, ani czasochłonnych dekoracji, bo wystarczy tylko delikatne oprószenie cukrem pudrem na koniec.
Dodatki do babki - o tym warto wiedzieć
Wybierając dodatki do babki, przede wszystkim sięgnij po połówki brzoskwiń w lekkim syropie, które mają znacznie lepszą strukturę niż te w gęstym sosie. Przed użyciem jednak dobrze je odsącz, a dzięki temu owoce nie zapadną się w cieście. A jeśli nie przepadasz za brzoskwiniami z puszki lub nie możesz ich akurat dostać w swoich sklepie to świetnie zastąpią je morele lub ananas w syropie.
Zamiast likieru adwokat, możesz użyć śmietanki kremówki z dodatkiem aromatu waniliowego, a margarynę można oczywiście zastąpić masłem. Dodatkowo do ciasta można sypnąć też odrobinę cynamonu lub ekstraktu z wanilii dla pogłębienia smaku. Taka babka na oleju świetnie smakuje również w wersji kakaowej, więc można śmiało sypnąć do ciasta 1 czubatą łyżkę kakao, ale wtedy dodać też nieco więcej cukru.
Babka „Karmelcia” - przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki likieru adwokat
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 połówek brzoskwiń z puszki (w syropie)
Przygotowanie:
- Do rondla wrzuć margarynę, wlej olej, dodaj cukier, likier adwokat oraz wodę. Całość zagotuj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.
- Oddziel żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodaj żółtka. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórką z cytryny. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
- Brzoskwinie osącz z syropu i pokrój w drobną kostkę.
- Ciasto przelej do formy na babkę (natłuszczonej i oprószonej mąką), a na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki brzoskwiń.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50–55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź babkę i posyp ją cukrem pudrem.
Źródło: siostra-anastazja.pl

















