Babka marmurkowa to bardzo efektowne, a jednocześnie proste w przygotowaniu ciasto. Nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników, wystarczy najzwyklejszy zestaw, czyli mąka, jajka, masło i cukier. Ważne jest jednak to, aby gotowy wypiek nie był suchy, a w tym pomoże jeszcze 1 ekstra dodatek. Dorzuć go do blachy z surową masą, a dzięki temu babka po upieczeniu zyska wyjątkową miękkość i wilgotność.

Jak zrobić babkę marmurkową, żeby nie była sucha?

Jak powstaje babka marmukrowa? Przepis jest prosty, ale podstawową zasadą jest to, aby najpierw wymieszać oddzielnie mokre i suche składniki, a dopiero potem połączyć obie masy. Bardzo ważne jest też to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, dlatego jajka, masło czy mleko należy wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed planowanym pieczeniem ciasta.

A gdy całość jest już wymieszana, masę dzieli się na dwie części - jedną większą, a drugą mniejszą. Tę mniejszą miesza się z kakao, a potem naprzemiennie wylewa się oba rodzaje ciasta do jednej blaszki i właśnie dzięki temu powstaje efekt marmurkowy. Dodatkowo warto jednak dodać do masy kilka łyżek dżemu, który sprawi, że babka marmurkowa będzie po upieczeniu bardziej wilgotna. To bardzo prosty patent, który działa genialnie, dlatego robiąc babkę, zawsze warto mieć pod ręką słoiczek ulubionych owocowych przetworów. Oczywiście najlepiej sprawdzą się te domowe, ale dżem ze sklepu też da radę. 

Źródło: AdobeStock

Wilgotna babka marmurkowa - przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ulubionego dżemu
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku, a potem odstaw je do całkowitego wystudzenia. Foremkę do pieczenia babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 
  2. Teraz przejdź do zmiksowania jajek z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy uzyskasz już jasną masę, powoli dolewaj do niej mleko oraz rozpuszczone masło i dorzuć dżem.
  3. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując i wsyp malutką szczyptę soli.
  4. Gotowe ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję wymieszaj z kakao.
  5. Do foremki naprzemiennie wylewaj po trochu jasnego i ciemnego ciasta, a gdy blaszka będzie już pełna, delikatnie przemieszaj obie masy drewnianym patyczkiem do szaszłyków, aby uzyskać marmurkowy wzór. 
  6. Tak przygotowaną babkę marmurkową piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, a dopiero potem posyp po wierzchu cukrem pudrem.