Pewnie trudno uwierzyć w to, że są ludzie, którzy uwielbiają zimę i tęsknią za nią przez cały rok. Opady śniegu w większości kraju stają się powoli mityczną opowieścią i chociaż babka śnieżna może kojarzyć się z mroźnym czasem i okazałymi szczytami pokrytymi puszkiem. To też świetna opcja, gdy masz ochotę zjeść coś innego i przy okazji połączyć to z wielkanocną tradycją.

Jak zrobić śnieżną babkę?

Tej babki nie trzeba wyrabiać, ucierać, czy piec w piekarniku. Robi się ją szybko, prosto i najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż stężeje w lodówce. Ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo efekt końcowy jest zachwycający.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej
  • 4 łyżki cukru  
  • 3 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • pół litra mleka
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 3 galaretki wsyp do miski i zalej je 250 ml gorącej wody. Mieszaj, aż znikną wszystkie żelatynowe drobinki. Odstaw do przestudzenia. Przed użyciem powinna jeszcze trochę stężeć, więc zdecydowanie zacznij o tego kroku.
  2. Brzoskwinie i ananasa pokój w kosteczkę. 
  3. Do miski przelej śmietankę, wsyp cukier. Ubij je na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów, stopniowo je zwiększaj. Jak będzie gotowa, dolej do niej tężejącą galaretkę. Wkręć ją w śmietankę. Po chwili wlej też mleko i dorzuć owoce. Wymieszaj dokładnie, ale tym razem łyżką.
  4. Blaszkę z kominek, jak do wypieku tradycyjnej babki wielkanocnej, wysmaruj olejem, dzięki temu będzie się ją dało łatwo przełożyć na talerz. Przelej do niej masę. Śnieżną babkę wsadź do lodówki na całą noc.

Najlepsze babki wielkanocne, tym razem pieczone

Jeśli masz ochotę na śnieżną babkę, ale nie umiesz pogodzić się z tym, że będzie to jedyna świąteczna propozycja, to w międzyczasie upiecz też klasyczną. Tu też jest spory wybór, ale łączy je jedno: są pyszne i łatwe do zrobienia. Zerknij na kilka propozycji:

Źródło: przepis pochodzi z kanały na YT: @Henia Foks