Ozdabianie wielkanocnego stołu samodzielnie przygotowanym barankiem z ciasta to popularna tradycja. Taka jadalna ozdoba co roku pojawia się w wielu domach, ale nie każdy robi ją w ten sam sposób. Skorzystaj więc ze sprawdzonej receptury siostry Anastazji, a wtedy baranek wielkanocny z pewnością wyjdzie piękny i pyszny jednocześnie.

Jak zrobić baranka z ciasta?

Tradycyjny baranek wielkanocny może być przygotowany zarówno ze słodkiego ciasta ucieranego, jak i wytrawnego ciasta chlebowego. My jednak wybieramy tę drugą opcję i korzystamy ze sprawdzonej receptury od siostry Anastazji. Tak przygotowany wielkanocny wypiek nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale przy okazji jest po prostu przepyszny, bo dzięki dodatkowi lukru nie wysycha tak mocno. Wilgotne w środku ciasto można więc tuż po świętach z apetytem pałaszować, a nie wykorzystywać jedynie do dekoracji. Zobacz poniżej dokładny przepis i przygotuj najpyszniejszą ozdobę na wielkanocny stół.

Wielkanocny baranek z ciasta - przepis

na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g margaryny
  • 200 g cukru kryształu
  • 350 g mąki
  • 8 łyżek słodkiego mleka
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

na lukier:

  • 6 białek jaj
  • 600 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Formę w kształcie baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Od razu rozgrzej też piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce utrzyj margarynę z cukrem, aż stworzy się puszysta, jasna masa. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
  3. Do takiej masy stopniowo dodawaj słodkie mleko i dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  4. Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy na samym końcu. Delikatnie wymieszaj całość.
  5. Gotową masę przełóż do foremki ale tak, żeby wypełniła ją tylko do połowy. Następnie przykryj całość drugą częścią foremki i włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika.
  6. Baranek wielkanocny powinien piec się przez około godzinę. Po upieczeniu trzeba go od razu delikatnie wyjąć z foremki i odstawić do wystudzenia.
  7. Za lukrowanie baranka zabierz się dopiero 2 dni później. W tym celu ucieraj białka jaj z cukrem do powstania gęstego i kryjącego lukru. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny i gotowe. 
  8. Baranka delikatnie otrzep z resztek bułki tartej, a potem nakładaj na niego szprycą lukier, tworząc fakturę wełny.

Źródło: siostra-anastazja.pl