Dla większości amatorów domowych wypieków lukier to po prostu dwa składniki – cukier puder i woda lub sok z cytryny (opcjonalnie mleko). Wystarczy wymieszać i gotowe. Faktycznie taka polewa sprawdza się zwykle do ciast, cynamonek lub pączków, bo uzupełnia je o słodką glazurę. Zwykle jednak prześwituje, nie jest w stanie pokryć deseru idealną, śnieżnobiałą warstwą. Często nie ma to znaczenia, nawet apetycznie się prezentuje, gdy spływa kusząco po bokach. Ale kiedy potrzebujesz coś ozdobić z precyzją, zwłaszcza świąteczne pierniczki, albo zależy ci na wypiekach jak z cukierni, jedyny słuszny wybór to lukier królewski. 

Czym różni się lukier królewski od zwykłego?

Royal icing, czyli lukier królewski, powstaje z białka jajka i cukru pudru. Jest nieco bardziej pracochłonny niż zwykła słodka polewa mieszana z wodą, ponieważ wymaga użycia miksera, a proces przypomina przygotowywanie bezy. Efekt jest jednak o wiele lepszy. Przede wszystkim królewski lukier jest gęstszy niż zwykły, bardziej plastyczny, nie spływa z deseru, a także zapewnia śnieżnobiałe i lśniące wykończenie. Z łatwością wytrzymuje rozciąganie, więc można za jego pomocą tworzyć napisy, a nawet całe rysunki. Po zastygnięciu twardnieje, więc możesz zapomnieć o sklejających się ciasteczkach. Przydaje się, gdy chcesz udekorować pierniczki polewami o różnych kolorach. Wtedy nie będą się ze sobą zlewać, tak jak miałoby to miejsce w przypadku lukru glazurującego (czyli tego z cukru pudru i wody).

Jak zrobić lukier królewski?

Lista składników jest bardzo prosta, więc nie musisz się obawiać, że potrzebna będzie wycieczka do profesjonalnego sklepu cukierniczego. Przygotuj sobie:

  • 2 białka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przesiej cukier puder, żeby nie było w nim żadnych grudek i zanieczyszczeń. Wlej białko do miski. Ubijaj przez około 30 sekund, aż powstanie piana, ale nie sztywna. Wsyp cukier. Miksuj na niskich obrotach przez około 10 minut, teraz już nie należy przesadnie napowietrzać masy. Powinien powstać gęsty, lśniący, śnieżnobiały lukier, bez żadnych grudek. Pod koniec dodaj sok z cytryny.

Jeśli obawiasz się używania surowych jajek, możesz kupić białko pasteryzowane w kartoniku. Co ciekawe, możesz przygotować lukier królewski także z wykorzystaniem proszku bezowego, który jest dostępny w sklepach z akcesoriami cukierniczymi. Istnieje również możliwość zrobienia wegańskiej polewy – wystarczy sięgnąć po aquafabę, czyli płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy.

Do czego można wykorzystać lukier królewski?

Gotowy lukier możesz po prostu rozsmarować na cieście, ale najlepiej przełożyć go do rękawa cukierniczego. To pozwala na precyzyjne zdobienie. Przyda się do dekorowania kruchych ciasteczek korzennych i pierniczków tuż przed świętami. Możesz wmieszać do niego barwniki spożywcze i bawić się z różnymi wzorami. To lepszy pomysł niż kupowanie gotowych pisaków. Lukier sprawdzi się też doskonale do wykończenia strucli makowej lub innych drożdżowych wypieków, zwłaszcza gdy chcesz na wierzchu stworzyć ładną kratkę lub świąteczny motyw. 

Co ważne, lukier królewski jest niezbędny, jeśli planujesz przygotować na bożonarodzeniowy stół chatkę z piernika. Ponieważ jest gęsty i dobrze zastyga, odgrywa rolę „kleju", który łączy ścianki i dachówki z ciastek.